Connect with us

Домашни банки

Очекувања на Стопанска банка АД Скопје за претстојниот период

Објавено

на

Светот се соочува со една од најголемите и најтешки здравствени кризи од почетокот на 20-тиот век наваму, која се карактеризира со исклучително брз степен на пренос и бара радикални мерки.

Мерките, како од здравствена така и од економска природа се преземаат во сите земји, што значи дека секоја економија ќе биде погодена, особено поради високиот степен на глобализација. Мерките се однесуваат на ограничувања кај факторите на производство и оттаму предизвикуваат намалена понуда на стоки и услуги, но и намалена побарувачка.

Влошените очекувања на економските субјекти заедно со намалениот доход, ќе доведат до одложување на личната потрошувачка и инвестициите.

Економската активност во РСМ според најновата проекција на НБРСМ се очекува да се намали за 3,5% во 2020 со пад кај сите компоненти на БДП освен кај јавната потрошувачка. Закрепнување се очекува во 2021 со раст од 4,7%.

Намалената побарувачка очекувано е да донесе пониски цени (увозни и домашни) така што инфлацијата е проектирана на околу 0% во 2020 и 1,5% во 2021 година. Се очекува и проширување на дефицитот на тековната сметка до 3,2% од БДП, главно поради намалување на приватните трансфери.

Депозитниот и кредитниот раст се проектирани на 2,3% и 3% соодветно, со постепено забрзување од следната година. Треба да се напомене дека не се исклучува пролонгирана здравствена криза или втор бран, што би довело до подлабока економска криза.

Како и до сега, Стопанска банка АД – Скопје ќе продолжи да ги превзема сите потребни мерки и активности потребни за минимизирање на негативното влијание од кризата и прилагодување кон новонастанатите макроекономски услови.

Домашни банки

Во Маврово во организација на Халкбанк, на 8 септември повторно ќе се одржи велосипедската трка Halk Velo Green

Објавено

на

Правецот Бистра – Леуново – Бистра во Маврово и годинава ќе биде рутата која ќе треба да се извози во рамките на хронометар велосипедската трка HALK VELO GREEN која веќе трета година по ред, на 8 септември ја организира Халкбанк АД Скопје како дел од платформата HalkEco. Сите вљубеници во велосипедизмот, професионалци и аматери, за учество можат да се пријават најдоцна до 29 август преку www.smartrace.club. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

УНИБанка: Известување за Експозитура Лептокарија

Објавено

на

УНИБанка АД Скопје ги известува своите почитувани клиенти дека Експозитура Лептокарија започнувајќи од 15.08.2022г. (понеделник) ќе биде привремено затворена поради реновирање. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

УНИ Банка ќе издаде нова емисија на Перпетуална обврзница на износ од 2,5 милиони евра

Објавено

на

УНИБанка АД Скопје ќе издаде нова емисија на капиталниот инструмент Перпетуални или “вечни” обврзници на износ од 2,5 милиони евра. Издадениот капитален инструмент ќе се користи за зголемување на капиталот на банката. (more…)

Продолжи со читање


Популарно