Connect with us

Интервјуа

Очекувања на менаџментот на КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА АД СКОПЈЕ за случувањата во банкарскиот сектор во 2022 година

Објавено

на

На почетокот на тековната 2022 година, се обраќаме до банките во Република С.Македонија со цел објавување на очекувањата на водечките банкари во нашата земја од аспект на предизвиците со кои ќе се соочат Банките во периодот што следи.

За таа цел во целост ги пренесуваме ставовите и очекувањата на д-р Маја Стевкова Штериева, Главен финансов директор и член на Управниот одбор на Комерцијална банка АД Скопје.

Банкарство: Дали може да направите кратка ретроспектива на изминатата 2021 година. Кои работи ја одбележаа годината, дали можете да ја оцените годината како успешна за Вас и кои поуки ги извлековте?

д-р Маја Стевкова Штериева: Да започнеме од поуките. Изминатата 2021 година нѐ научи дека кога станува збор за справување со економски кризи, без оглед на потеклото на кризите, нашиот народ покажува изразена способност за прилагодување. Уште еднаш се потврди дека преку взаемна соработка и разбирање меѓу банките и нивните клиенти се доаѓа до решенија за полесно справување со кризите. Тоа го покажа состојбата по завршувањето на мораториумот за отплата на кредитите. Фактот што банките немаа значително влошување на портфолиото говори за финансиската состојба на кредитокорисниците, за вложените заеднички напори за наоѓање решенија за реструктуирање и пролонгирање на кредитите на субјектите на кои тоа им беше најпотребно. Воедно, мора да се нагласи дека продолжи и растот на депозитите, како и растот на кредитите.

Што се однесува до Комерцијална банка, ако цениме според остварените активности, пазарното учество и стапките на раст во одредени сегменти на банкарското работење, банката заврши уште една успешна година со силни финансиски перформанси и амбициозна стратегија за раст. Затоа може да се каже дека сме особено задоволни од постигнатото.

Банката бележи раст во кредитната активност и кон секторот домаќинства и кон корпоративниот сектор, при што имавме внимателен пристап во пласирањето средства поради неизвесноста поврзана со пандемијата од Ковид-19. Особено обрнавме внимание на изнаоѓање најповолни решенија за корпоративните клиенти полесно да се справат со кризата и да ги надминат проблемите со кои се соочуваат. Долгогодишните стратешки партнерства на Комерцијална банка со клиентите во услови на глобална криза добија уште поголема вредност, во интерес на двете страни.

Комерцијална банка во минатата година се ребрендираше со ново лого, нов визуелен израз и нова веб страница, што претставува природна еволуција за банката, која произлезе од новите трендови и новите начини на кои сите ние ги користиме новите медиуми. Нашата посветеност на потребите и на корисничкото искуството на клиентите ја оптимизираме со континуирана дигитализација на деловната мрежа преку отворање 24/7 зони. Тие ги направија производите и услугите на Банката лесно достапни во секое време и ги задоволија потребите на клиентите кои сѐ повеќе бараат алтернатива на банкарскиот шалтер, било поради пандемијата или поради тоа што дигиталниот свет им е поблизок и поприфатлив. Овозможувањето 24 часовна достапност на услугите се врши паралелно и преку континуираната надградба на апликациите за Интернет и мобилно банкарство.

Постигнатиот успех во 2021 година ни ја донесе и наградата „Банка на годината во Северна Македонија“, која Комерцијална банка ја добива втора година по ред, а вкупно 9 пати досега.

Банкарство: Какви се Вашите очекувања, кои ќе бидат новите трендови во банкарскиот сектор во 2022 година во нашата земја?

д-р Маја Стевкова Штериева: Пред да коментираме за некои нови трендови во банкарството во наредниот период мора да се задржиме на една стара, но многу значајна активност, а тоа е кредитирањето. Ова го нагласувам поради фактот што во 2022 година сѐ уште сме соочени со пандемијата, која иако стана дел од секојдневието, сѐ уште има бројни социо-економски импликации. Покрај пандемијата, се соочуваме и со други сериозни проблеми, кои се очекуваше да бидат неминовна последица на актуелните состојби во светската економија, каде се прогнозира растечка инфлација, нарушен и поскапен синџир на снабдување и отворени геополитички конфликти, кои имаат своевидно влијание во сите економски сегменти. Нашата економија е мала и отворена, исклучително поврзана во трговската размена со други земји и со самото тоа подложна на трансмисија на случувањата и ценовните движења на глобалната економска сцена. Во такви услови, останува потребата од исклучителна внимателност при проектирање и планирање на сите идни активности и инвестиции. Неспорно е дека банкарскиот сектор ќе продолжи да финансира одржлив раст, но ќе мора да се внимава кредитирањето на населението да биде одговорно, а кредитирањето на корпоративниот сектор да биде насочено кон здрави и одржливи проекти.

Што се однесува до новите тредови, банките остануваат фокусирани на дигитализацијата, која дефинитивно е најзначајниот нов тренд што го наметна пандемијата и во оваа сфера веќе нема враќање назад. Сведоци сме дека се менуваат навиките на клиентите, така што дигиталните производи и услуги стануваа „новото нормално“ во банкарското работење. Очекуваме законски измени во сегментот на платните системи и инструменти, со што во иднина може да се очекуваат и дополнителни новини во платниот промет.

Веруваме дека оваа година, а и годините пред нас ќе бидеме многу повеќе насочени кон зелените финансии и одговорното финансирање. Како што е веќе најавено, и во овој дел банките ќе бидат соочени со новини, почнувајки од најавите од НБРСМ дека се планираат насоки за работењето на банките во доменот на зелените финансии и за транспарентното финансирање, како и оцена на отпорноста на банкарскиот систем на климатските промени со воведување стрес-тестови во тој сегмент.

Банкарство: Во која насока очекувате да се движат каматните стапки на кредитните производи во периодот што следи?

д-р Маја Стевкова Штериева: Каматните стапки во моментот се на историски најниско ниво во нашата земја, а како што е добро познато во Европа веќе подолго време во одредени сегменти на депозитното работење се применуваат негативни каматни стапки. Креаторите на монетарните и фискалните политики се соочени со растечка инфлација, од една страна, и со сѐ уште присутната пандемија, така што промената на каматните стапки во различни земји ќе се одвива во зависност од очекувањата на монетарната власт во тие земји или на ЕЦБ во случајот на Европската унија.

Што се однесува до Македонија, во моментот нема најави за промена на каматните стапки. Но, секако доколку постојните трендови на макроекономските показатели продолжат, а пред сѐ инфлацијата, тоа на среден рок ќе биде неминовно. Досегашното искуство во нашата земја покажува дека секоја промена на каматните стапки предложена од Централната банка базира на точни пресметки, анализи и има јасни причини за корекција. Секоја неекономска и статистичка мерка може да нанесе штета и да влијае на стабилноста на системот.

Банкарство: Што можеме да очекуваме од Комерцијална Банка АД Скопје во 2022 година?

д-р Маја Стевкова Штериева: И во оваа година Банката ќе работи на модернизација, зголемена дигитализација и натамошно подобрување на условите во понудата со цел уште поголемо корисничко задоволство и соодветен одговор на потребите на клиентите. Водено, се планира натамошно зголемување на кредитирањето, раст на обемот и видовите на депозитни производи, модернизација на платежните услуги и на мобилните апликации итн.

Како компанија која особено води сметка за општествената одговорност, а воедно и како котирана компанија на Македонската берза, Комерцијална банка ќе ги преземе сите потребни активности за целосно усогласување со Кодексот за корпоративно управување, со кој се промовираат стандарди слични на тие на развиените финансиски пазари. Во таа смисла ќе продолжи со развивање корпоративна култура која поттикнува одговорен однос кон животната средина и општеството, како и на стратегија за унапредување на одржливоста и деловен модел и на системи за управување со ризици кои ќе го имаат предвид можното влијание на активностите на Банката врз животната средина и пошироката општествена заедница.

Во наредниот период поактивно ќе се работи на подобрување на системите кои ја поддржуваат одговорноста на Банката кон животната средина и општествените прашања и на воведување политики и постапки кои овозможуваат да се идентификуваат материјалните фактори и нивното влијание врз активностите на друштвото во овој сегмент.

Интервјуа

Штериева за МИА: Банките се претпазливи во однос на зголемувањето на каматните стапки

Објавено

на

Банките се претпазливи во однос на зголемувањето на каматните стапки имајќи предвид дека драстичното и брзо зголемување може да влијае на способноста на кредитокорисниците за сервисирање на обврските, вели во интервју за МИА претседателката на Македонската банкарска асоцијација Маја Стевкова-Штериева. (more…)

Продолжи со читање

Интервјуа

Интервју ПАЛЧЕВСКИ: Пантелеон ГС има сериозна намера да остави значаен белег на домашниот пазар преку креирање на нови вредности

Објавено

на

Пантелеон ГС е домашна компанија која што нуди аутсорсинг услуги на американскиот пазар, односно комплетна алокација на деловни процеси и вработени.

(more…)

Продолжи со читање

Интервјуа

Интервју КАДИЕВСКА ВОЈНОВИЌ: Македонија во изминатите 25 години “преживеа” 10 шокови, но ниту еднаш не го промени девизниот курс

Објавено

на

Маја Кадиевска Војновиќ е финансиски експерт и поранешен вицегувернер на Народната банка на Република Северна Македонија. (more…)

Продолжи со читање

Популарно