Connect with us

Останато

Крсте Шајноски избран за нов претседател на Агенцијата за супервизија на осигурувањето

Објавено

на

Собранието на денешната 123 седница со 54 гласа „за“ го изгласа Крсте Шајноски за нов претседател на Советот за експерти на Агенцијата за супервизија на осигурувањето.

Шајноски беше предложен од Владата во ноември, откако му истече мандатот на неговиот претходник Климе Попоски, кој беше два мандати на чело на Советот на експерти на Агенцијата од ноември 2009 година.

Шајноски ќе го замени Попоски на челната позиција во Советот на експерти на Агенцијата за супервизија на осигурување во следните пет години.

На оваа позиција Шајноски доаѓа од позицијата вонреден професор на постдипломските студии на Институтот за бизнис и економија.

Шајноски е доктор и магистер по економски науки и дипломиран економист во областа Финансии и банкарство, а поседува и лиценци за брокер и инвестиционен советник.

Тој е надворешен консултант на Илирика фунд менаџмент АД Скопје и еден од сопствениците на порталот Фактор.мк.

 

Останато

Од 28-ми започнува етапната исплата на јунските пензии

Објавено

на

Владата на Република Северна Македонија на последната седница ја усвои Информацијата за исплата на пензии за месец јуни 2022 година со задолжување на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 27 јуни. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Инфлацијата во Велика Британија највисока во последните 40 години

Објавено

на

Инфлацијата во Велика Британија се зголеми на 9,1 проценти на годишно ниво во мај, што е највисоко во изминатите 40 години, покажува извештајот објавен од Националната канцеларија за статистика на Обединетото Кралство. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Економиите на САД и ЕУ во пад, расте ризикот од глобална рецесија

Објавено

на

Економиите на САД и на Европската Унија покажуваат значаен пад во јуни, како резултат на порастот на цените за храната, цените на енергенсите и намалената побарувачка на останатите производи и услуги. Со тоа се зголемува ризикот за глобална рецесија. (more…)

Продолжи со читање


Популарно