Connect with us

Банки

Наумов: Отворен повикот за кредитите со 0 камата за фирмите погодени од кризата

Објавено

на

Преку Развојна банка на Северна Македонија , компаниите погодени од економската криза од корона вируост, ќе може да аплицираат за бескаматни кредити. Сите услови и потребни документи ги презентираше Кире Наумов, директор на Развојна банка на Северна Македонија.

– Денес е објавен јавниот повик за директна кредитна поддршка за мирко, макро и средни претпријатија преку Развојната Банка на С.Македонија. Ќе се кредитираат угостителството, туризамот и товарниот транспорт. Целта е да ги надминат ликвидносните проблеми во овој почетен период. Кредитите се со 0 проценти каматна стапка, рок на отплата 24 месеци и грејс период од 6 месеци.

Износите ќе зависат од бројот на вработени. За вработени до 10 лица – 5. 000 евра. Од 11 до 50 лица за износ до 15 илјади евра, и до 51 до 250 лица за износ до 30.000 евра. Минималниот износ е 3.000 евра. Почитувајќи ги препораките, целиот процес ќе се прави електронски. Неопходната документација ќе се доставува на мејл адреса kreditiranjecovid1@mbdp.com.mk.

Обрнавме големо внимание да го олесниме значително процесот за апликација. Документите кои ќе бидат потребни се: тековна состојба, завршна сметка за 2019 година, потвра за платени даноци и придонеси од УЈП, потврда дека не се води стечај или ликвидација, ЗП образец од Централен регистрар. Треба и кредитна апликација која може да се симне од веб страната на Развојна банка и соодветни изјави.

Развојната банка го следи развојот на настаните и ќе биде поддршка на мирко, малите и средни претпријатија во овој период и тој потоа, односно период на закрепнување на економијата, рече Наумов.

Домашни банки

Комерцијална банка прогласена за „Банка на годината во 2023“ од магазинот The Banker

Објавено

на

Комерцијална банка АД Скопје е прогласена за „Банка на годината во 2023 година во Република Северна Македонија“ од угледниот финансиски магазин The Banker. Оваа престижна награда и е доделена на Комерцијална банка по јубилеен 10-ти пат. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Личниот пристап кон клиентите е клучен за градење доверба

Објавено

на

Банките се двигатели на секоја економија, а нивната одговорност кон клиентите е повеќеслојна и поеднакво се однесува и на бизнисите (правните лица) и на поединците (физичките лица). (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Доделен автомобилот TESLA на среќниот добитник во наградната игра на Стопанска банка АД – Скопје

Објавено

на

Најсреќниот добитник во големата наградна игра на Стопанска банка, Ацо Савиќ, вчера (23 ноември) пред просториите на Банката во центарот на Скопје ги доби клучевите од новиот автомобил TESLA model 3. Автомобилот е главната награда од наградната игра на Стопанска банка со Mastercard платежните картички „Најбрзо до Тесла возило со СБ”, која траеше од 1 јули до 31 октомври. (more…)

Продолжи со читање

Популарно