Connect with us

Останато

ОН: Висок пад на странските директни инвестиции во светот за 40%, закрепнување дури во 2022 година

Објавено

на

Странските директни инвестиции ќе бидат намалени за дури 40 проценти на глобално ниво во 2020 година, како резултат на пандемијата на коронавирусот, а најголем удар ќе претрпат земјите во развој, оценува Обединетите нации во најновиот извештај.

Странските директни инвестиции ќе се намалат од минатогодишните 1,540 милијарди долари под нивото од 1.000 милијарди долари, за прв пат по 2005 година, проценува Конференцијата на Обединетите нации за економија и развој (УНКТАД).

Во 2021 година, СДИ на глобално ниво ќе се намалат за дополнителни 5 до 10 проценти, а закрепнувањето се очекува дури во 2022 година, предвидува УНКТАД во извештајот објавен во вторникот.

НБРМ

Во соработка со ИНФЕ-ОЕЦД и Министерството за финансии на Холандија се засилуваат активностите за спроведување на националната Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија

Објавено

на

Спроведувањето на првата национална Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија засилено напредува. Оттука, вчера и денес, финансиските регулатори од земјава предводени од Народната банка во рамките на Координациското тело за финансиска едукација и финансиска инклузија, заедно со Меѓународната мрежа за финансиска едукација при Организацијата за економска соработка и развој (ИНФЕ-ОЕЦД) во соработка со Министерството за финансии на Холандија, организираат работилница, во рамките на програмата на Конституенцата и програмата „Манивајс“ (Money Wise). (more…)

Продолжи со читање

Останато

Со новите измени на Законот, каматите нема да смеат да бидат повисоки од долгот!?

Објавено

на

Со измените на Законот за облигациони односи, каматите нема да смеат да бидат повисоки од долгот, смета Jован Митрески, координатор на пратеничката група на СДСМ и коалицијата. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Колапс на приватниот сектор во Јапонија – бројот на банкротирани компании за една година се зголемил за неверојатни 49%

Објавено

на

Ефектот на Ковид-19 врз бизнисите во Јапонија предизвика огромен број банкроти од почетокот на воведувањето на анти-пандемиските мерки. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно