Connect with us

Останато

Од утре до понеделник викенд без ДДВ, повратот на целиот платен ДДВ ќе биде вратен на сметките на граѓаните, но…

Објавено

на

Од утре треба да почне Викендот без ДДВ во кој повратот на целиот платен ДДВ за купените домашни производи и компјутери ќе биде вратен во целост на сметките на граѓаните. Тоа всушност ќе биде продолжен викенд кој ќе трае три дена, бидејќи ќе има и еден споен неработен ден поради празникот 11-ти Октомври.

Граѓаните ќе може да купуваат домашни производи и услуги до најмногу 30 илјади денари, како и комјутери и ИТ опрема.

Но, најважната работа што треба да ја знаат граѓаните е податокот дека продавницата од која што ќе пазаруваат мора да поседува фискален апарат од каде што уредно ќе им биде издадена фискална сметка на која точно ќе биде утврдено што е македонски производ, а што е производ од странство.

Исто така, многу важен податок за граѓаните доколку сакаат да го добијат целиот износ на ДДВ е тоа што добиената фискална сметка од пазарувањето ќе мора да ја скенираат за време на продолжениот викенд односно т.н. ВИКЕНД БЕЗ ДДВ. Доколку не ја скенираат фискалната сметка во тој период, тогаш поврат на ДДВ нема да добијат. 

 

Како што е предвидено со предложените измени на Законот за целосен поврат на ДДВ овој продолжен викенд сметките треба да се скенираат најдоцна три дена по издавањето, а целиот платен ДДВ на сметките на граѓаните ќе легне во рок од 15 дена.

Викенд без ДДВ е дел од новиот, четврти сет на владините антикризни мерки, со што всушност се надоградува успешниот проект за поврат на ДДВ кон физички лица.

Со оваа мерка ќе се опфатат повеќе од 350.000 граѓани, корисници на апликацијата „Мој ДДВ“. Со Викендот без ДДВ ќе се стимулира продажбата на домашните производи и услуги, како и зголемената дигиталиација на нашето опшство. Воедно, ќе се поттикне потрошувачка и ќе се зголемат приходите во одредени продажни сектори кои се погодени од корона кризата, а мерката ќе има и директен бенефит за граѓанте како крајни потрошувачи да купат одредени производи по пониска цена.

Основна цел на мерката Викенд без ДДВ, според В.Д. директорот на Управата за јавни приходи, Фарук Омери е враќање на повеќе пари кај граѓаните, поттикнување на потрошувачката, а со тоа и поддршка на домашната економија.

На подолг рок, како што изјави Омери, „МојДДВ” значи и борба со сивата економија, секој граѓанин е инспектор на терен со тоа што бара да му се издаде валидна фискална сметка, а доколку истата не му биде издадена, ќе може да пријави во УЈП од каде што ќе бидат преземени соодветни мерки.

Останато

Јавна расправа за Законот за буџети: Се воведуваат фискални правила и фискален совет за поголема контрола на јавните финансии

Објавено

на

Поставување на фискални правила и воспоставување на Фискален совет – во насока на поголема контрола, среднорочно буџетирање и воспоставување на интегриран систем за управување со јавни финансии-во насока на подобро планирање, креирање на регистар на јавни субјекти и зголемување на транспарентноста се дел од одредбите од новиот Предлог-закон за буџети. Денека на јавната расправа која се одржа во Министерството за финансии, на која учествуваше министерот за финансии Фатмир Бесими, преставници на Светска банка, ММФ и Европската комисија, како и претставници на експертската јавност, на стопанските комори и на невладините организации, беше дискутиран овој нов закон и предлозите кои биле доставени на ЕНЕР и имплементирани во законот. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Шпанија воведува четиридневна работна недела!?

Објавено

на

Шпанската влада разгледува можност за воведување четиридневна работна недела, односно скреатено работно време, за да не дојде до пад на вработеноста. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Стапката на невработеност во третиот квартал изнесува 16,5%

Објавено

на

Стапката на невработеност во земјата заклучно со третиот квартал изнесува 16,5 проценти, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. (more…)

Продолжи со читање

Популарно