Connect with us

Останато

Од воведувањето на еврото, во Хрватска зголемен бројот на фалсификувани банкноти

Објавено

на

Од воведувањето на еврото на 1 јануари годинава, во Хрватска е запленето значително количество лажни банкноти, а имало и обиди да се плати со т.н. „филмски банкноти“. Ова, за хрватскиот „РТЛ Данас“ го изјави Томислав Ковачевиќ, полициски службеник за односи со јавноста во Полициската управа на Брод-Посавина. Тој појасни дека и претходно имало фалсификувани банкноти, но не во толкав број.

Според информациите на РТЛ, само годинава во Хрватската народна банка биле откриени речиси 300 лажни банкноти од еврото, најмногу во апоени од 50 евра – речиси 200. Велат дека измамниците се заинтересирани и за банкноти од 20 и 100 евра, а нешто помалку во 10. 500 и 200 г. Тоа значи дека за неполни два месеца биле откриени повеќе фалсификувани банкноти на евра отколку во текот на цела минатата година кога биле запленети вкупно 260, а во 2021 година биле 228.

Големиот пораст на фалсификуваните евро банкноти го забележале најмногу рестораните, па скенерите и хемикалиите за откривање станаа задолжителен дел од опремата за кафеани. Оние кои ќе бидат фатени од полицијата со лажни банкноти се соочуваат со затворска казна до 10 години, пренесува медиумот.

Останато

Еcommerce4all.eu – бесплатна едукативна платформа за развој на прекуграничната е-трговија во ЦЕФТА

Објавено

на

Неодамна е комплетирана – ecommerce4all. eu – првата регионална платформа за е-трговија која претставува информативен центар е-трговија во ЦЕФТА регионот. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Европската комисија предвидува раст од 2 проценти на македонската економија за годинава

Објавено

на

Европската комисија предвидува дека македонската економија годинава ќе забележи раст од два отсто, а во 2024 од 3,1 проценти. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Ќе се издава граѓанска обврзница за финансирање на развојни проекти

Објавено

на

Министерството за финансии планира во јуни да издаде граѓанска обврзница со рок од две години и со примамлива камата. Според министерот за финансии, Фатмир Бесими, новиот финансиски инструмент ќе им овозможи на граѓаните да купат обврзница од минимум 10.000 денари, а со цел развој на финансикиот пазар. (more…)

Продолжи со читање

Популарно