Connect with us

Електронско банкарство

Одржано првото собрание на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ

Објавено

на

На 20.03.2018 година (вторник), во Хотел Порта – Скопје со почеток од 15ч, Асоцијацијата за е-трговија на Македонија го одржа првото собрание.

На собранието беа присутни претставницте на членките и почесни членови кои се дел од Асоцијацијата. Во моментов Асоцијацијата ја сочинуваат 24 правни лица, едно физичко лице и 2 почесни членови.

Од АЕТМ изјавуваат дека ги радува тоа што секојдневно добиваат барања за пристапување од најразлични компании кои ја гледаат синергијата од здружувањето на сите засегнати страни со цел делување за креирање на поволна клима за раст на е-трговијата и надминување на бариерите на пазарот.

На првото собрание членките имаа прилика да се запознаат меѓусебно и да разменат искуства, мислења и ставови. Претседателот на АЕТМ, Д-р Нина Ангеловска, на Собранието ја претстави мисијата и визијата на асоцијацијата, ги презентираше изминатите и тековните активности како и планот и програмата за работа на АЕТМ во 2018 година. Беше најавена и организацијата на првата прес-конференцијата која ќе се одржи следната недела (29.03.2018), а на која свои обраќања покрај претседателот на АЕТМ ќе имаат и почесните говорници Министерот за информатичко општетство и администрација г-дин Дамајн Манчевски, Гувернерот на НБРМ г-дин Димитар Богов и регионалната директорка на Mastercard г-ѓа Вања Манова.

На прес конференцијата ќе бидат споделени факти и податоци кои се дел од сеопфатната анализа за состојбата со е-трговијата на која моментално работи Асоцијацијата. Ќе биде презентирана подготвеноста на Македонија за раст на е-трговијата, развојот од 2010 до 2017 година, споредби со ЕУ како и информации за Македонскиот онлајн купувач.

Сите заинтересирани компании може да се информираат повеќе на веб страната на АЕТМ – http://ecommerce.mk/ и да ги следат на нивната Facebook фан страна.

Електронско банкарство

Стопанска банка АД Скопје ја исфрла од употреба Windows mobile верзијата на мобилната апликација

Објавено

на

Стопанска банка АД Скопје ги исвестува своите клиенти корисници на мобилната апликација, дека поради значајно намалениот број на корисници на Windows Mobile уреди на пазарот, но и глобално, од 01.03.2019 m-banking апликацијата на Стопанска банка ќе престане да биде достапна за преземање од Windows Mobile Store.

Бесплатната m-banking апликација останува достапна за iOS и Android мобилни уреди и Банката ќе продолжи да инвестира во развој и унапредување на услугите достапни преку истата.

Продолжи со читање

Домашни банки

Нови функционалности во Интернет банката за правни лица на Комерцијална банка

Објавено

на

Комерцијална банка АД Скопје на своите корисници на Интернет банка им овозможи нова опција, а тоа е дека почнувајќи од 01.04.2019 година, Банката ќе ги доставува изводите за тековната сметка во странска валута за правни лица резиденти, придружните обрасци 743 и 1450 и МТ 103 SWIFT пораките, единствено преку Интернет банката за правни лица во делот на Девизен платен промет.

Новите функционалности во Интернет банката за правни лица се достапни бесплатно за сите клиенти кои имаат пристап, без потреба од поседување на токен, и истите нудат повеќе предности во Вашето работење: поголема сигурност, безбедност,  брзина и ефикасност.

Продолжи со читање

Електронско банкарство

Царинските процедури достапни преку курсеви за електронско учење

Објавено

на

Следејќи ги трендовите на Европска Унија за дигитализација на секој аспект од царинското работење, Царинската управа денес ги промовираше курсевите за електронско учење преведени и прилагодени на македонски јазик.  (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange