Connect with us

Останато

Одржана 9та седница на Комисијата за хартии од вредност

Објавено

на

Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија на 9-тата седница со која претседаваше Претседателот на КХВ М-р Нора Алити даде согласност на Одлуката за измени и дополнувања на Тарифникот за висина на надоместоците на “Македонска берза” АД Скопје. Со овие корекции се овозможува континуираните државни обврзници да котираат на берза,  што ќе значи нов квалитет на македонскиот пазар на хартии од вредност и ќе биде од корист за сите учесници на пазарот и  за издавачот.

Анализите покажуваат дека досега, како главна пречка за котација на континуираните државни обврзници бил износот на надоместокот или низ бројки, за 180-те активни емисии кои во моментов ги има издадено државата, вкупниот надоместок би изнесувал над 8 милиони денари. Заради тоа, со овие измени и дополнувања на Тарифникот на Берза, се овозможува еднократниот и годишниот надоместок за котација на сите останати државни обврзници, освен на државните обврзници за  денационализација да се утврдува во договор со Министерството за финансии или било кој друг издавач на државни обврзници. Со ова се дава флексибилност и се стимулира котирањето на континуираните државни обврзници.

Исто така, за  развој на секундарниот пазар се намалува и надоместокот за тргување со долгорочните должнички хартии од вредност, освен обврзниците за денационализација и тоа од 0,075 % на 0,025 % од вредноста на остварениот промет.

На седницата што се одржа на 7 септември, 2018 година, КХВ одлучи до Министерството за финансии на РМ да достави Иницијатива за измена на Законот за персоналниот данок на доход со која предлага да се продолжи рокот на примена на ослободувањето од одданочување на капиталната добивка остварена со продажба на хартии од вредност и тоа најмалку до 31 декември 2021 година или пак до денот на пристапувањето на Република Македонија во ЕУ. Целта на иницијативата е да се овозможи натамошно раздвижување на пазарот на хартии од вредност, зголемен промет и ликвидност, а  сето тоа  во насока на унапредување, развој и промоција  на пазарот на капитал.

Исто така, усвоена е  Програма за изведување на практична настава во Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија за 2018 година со која КХВ им дава можност на учениците и на студентите дополнително да учат и да стекнуваат нови знаења и  искуства од областа на пазарот на хартии од вредност, со што ќе станат  конкурентни при нивното идно вработување. Практичната настава ги опфаќа сите активности што Комисијата ги спроведува како регулатор на пазарот на хартии од вредност, а предвидено е и запознавање со другите учесници на пазарот како берза, депозитар, брокерска куќа, друштво за управување со инвестициски фондови. Практичната настава за студентите ќе трае најмалку еден месец.

Останато

Потпишан меморандум за соработка помеѓу ЗВРМ и ИОРРМ

Објавено

на

На 09-ти Јануари 2019 година, Здружението на Внатрешни Ревизори на Македонија (ЗВРМ) и Институтот на овластени ревизори на Република Македонија (ИОРРМ) потпишаа Меморандум за соработка, со кој се потврдува взаемната соработка за подигнување на професијата Внатрешен Ревизор и Овластен Ревизор на повисоко ниво, промовирање на стручноста, знаењето и професионалноста на своите членови. (more…)

Продолжи со читање

Останато

УЈП РАЗВИ МОДУЛ ЗА АВТОМАТСКИ ПОВРАТ НА ДАНОЦИ

Објавено

на

Директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска, во придружба на Министерот за финансии, Драган Тевдовски, разговараа за реализираните проекти и реформите на УЈП во изминатата година како и за активностите на коишто Управата за јавни приходи ќе се посвети во текот на 2019 година. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Тевдовски: Значајно подобрена борбата против финансискиот криминал

Објавено

на

Министерот за финансии, Драган Тевдовски, оствари работна средба со директорот на Управата за финансиска полиција, Арафат Муареми. Директорот информира дека во 2018 година Управата поднела вкупно 74 кривични пријави за дела со кои е нанесена штета на Буџетот на Република Македонија во износ од 3 милијарди денари. Ова е значително повеќе во споредба со 2016 година кога била поднесена 41 кривична пријава со што е нанесена штета на Буџетот на РМ во износ од 293 милиони денари. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange