Connect with us

Банки

Оглас за вработување во Шпаркасе Банка Македонија

Објавено

на

ШПАРКАСЕ БАНКА МАКЕДОНИЈА АД СКОПЈЕ, дел од групацијата Steiermärkische Bank und Sparkassen AG од Австрија, како комерцијална банка на македонскиот финансиски пазар, ги нуди сите современи и високо квалитетни финансиски производи и дава поддршка на физичките и правни лица, со особено внимание кон малите и средни трговски друштва.

Шпаркасе Банка Македонија АД Скопје за своите потреби огласува слободни работни позиции: 

СТРУЧЕН СОРАБОТНИК ЗА ПЛАНИРАЊЕ И ИЗВЕСТУВАЊЕ, ДИРЕКЦИЈА ЗА КОНТРОЛИНГ, СЕКТОР ЗА ФИНАНСИИ (1 позициja, неопределено време, со вклучена пробна работа од 6 месеци) 

Кандидатите треба да ги исполнуваат следниве услови:
VII/1 степен, ВСС, Економски факултет – Насока (смер), Финансии сметководство, ревизија
Претходно 3 годишно работно искуство во банкарска институција или друга финансиска организација
Стручни познавања – Финансии, сметководство, ИФРС стандарди, финансиски извештаи
Напредно познавање на работа со компјутер (MS Office, со акцент на ексел)
Активно познавање на англискиот јазик или германски јазик
Организациски способности, комуникациски вештини, лојалност, тимска работа, одговорност, способност за презентација на статистички податоци, аналитичност и креативност

Опис на работното место/одговорности:
Подготовка на краткорочни, среднорочни и долгорочни планови
Координирање на процесот и изготвување на месечно/квартално предвидување
Учествува во изработка на детални планови за деловните линии во согласност со стратешките определби
Анализа на резултатите добиени во процесот на планирање во смисла на нивна конзистентност и поврзаност
Подготовка на Месечен извештај (Reporting Package) за Групацијата
Се грижи за навременост и квалитет на податоците потребни за изготвување на извештаите
Мониторинг на остварувањето на планот преку месечна анализа на постигнатите резултати и подготовка на образложенија за постигнатите резултати во споредба со планот и предвидувањето
Помага во подготовка на материјали за потребите на седниците на Управниот и Надзорниот Одбор
Остварува комуникација со деловните линии во функција на прилагодување или измена на извештајните форми во согласност со потребите
Учествува во изработката на нови софтверски решенија за потребите на Дирекцијата
Учествува во подготовката на извештаи за потребите на ревизија и Централната банка
Работно време: дневно од 08:00 до 16:00 часот, 40 часа неделно, од понеделник до петок, работа во една смена – претпладне.

Почетна основна месечна нето плата: 33.000,00 денари.

Изборот ќе се изврши во рок од 45, 90 или 120 дена во зависност од бројот на пристигнати апликации.
Заинтересираните кандидати кои ги исполнуваат горе наведените услови потребно е да испратат резиме (CV) и придружно писмо со наведување на работното место и доказ (уверенија, дипломи, препораки) за исполнување на условите, по пошта или да ги достават лично документите на адреса: ул.Македонија 9-11, Скопје, најдоцна до 23.04.2018 година.

Само апликациите кои ги исполнуваат потребните квалификации и услови поткрепени со докази ќе бидат повикани на тестирање и интервју.

Пристигнатите апликации после наведениот рок, апликации пристигнати по e-mail, како и некомплетните апликации нема да бидат предмет на разгледување.

НБРМ

Покана за 30. сесија на Клубот на истражувачите

Објавено

на

На 26 септември 2018 година (среда), во просториите на Народната банка на Република Македонија, со почеток во 14 часот, ќе се одржи 30. сесија на Клубот на истражувачите.

Доколку сакате да презентирате Ваш работен материјал на оваа сесија на Клубот на истражувачите, Ве молиме да се пријавите со доставување на материјалот на е-адресата: info@nbrm.mk, најдоцна до 5 септември 2018 година (среда).

Сите заинтересирани за присуство на оваа сесија на Клубот на истражувачи, можат да го најават своето присуство најдоцна до 25 септември 2018 година (вторник) на е-адресата: info@nbrm.mk.

Напоменуваме дека зачленувањето во Клубот е од отворен карактер, за што подетаљни информации можете да видите на веб-страницата на НБРМ  www.nbrm.mk, во делот Клуб на истражувачи.

Продолжи со читање

Домашни банки

8,58% и припаѓаат на Адора Инженеринг од Комерцијална Банка

Објавено

на

На официјалниот сајт на Македонската берза беше објавено дека во изминатиот период преку берзански трансакции правното лице Адора Инженеринг ДООЕЛ Експорт-Импорт Скопје се стекна со дополнителни акции издадени од Комерцијална банка АД Скопје и во моментот (заклучно со 16.07.2018 година) заедно со поврзаните лица има учество од 8,58% во основната главнина на Комерцијална банка АД Скопје.

Продолжи со читање

Странски банки

Bank of America ја зголеми добивката

Објавено

на

Вкупните кредити се зголемија за 2%, додека одделенијата за банкарство на потрошувачи и управување со богатството се зголемија за 7%.

Неодамнешните потези од страна на регулаторите и политичарите за намалување на даночните стапки во голема мера ги фаворизираат американските банки, но загриженоста за ескалирачката трговска војна помеѓу САД и Кина предизвика сомневање за идниот раст на кредитите.

Акциите на „Bank of America“ се зголемија за 1% во пред-трговијата.

Нето добивката се зголеми на 6,47 милијарди американски долари во вториот квартал од 4,75 милијарди долари пред една година, што укажува на пораст од над 36 отсто.

Заработката по акција изнесува 63 центи, додека една година порано таа изнесуваше 44 центи.

Без еднократни ефекти, профитот изнесуваше 64 центи по акција, во споредба со просечната прогноза од 57 центи по акција, вели „Томсон Ројтерс“.

Неинтересните трошоци се намалија за 5%, а даночните трошоци се намалуваат за дури 43%.

Приходите паднаа за 1% на 22,76 милијарди долари. За споредба, приходите претходната година вклучуваа бонус пред оданочување од 793 милиони долари од продажбата на неамериканскиот бизнис со потрошувачки картички.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250
[ccpw id="39761"]

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange