Connect with us

Компании

Оглас за вработување во Стопанска Комора на Македонија

Објавено

на

Врз основа на чл. 22 и 23 од Законот за работните односи („Службен весник на Република Македонија“ бр. 62/05, 106/08, 161/08, 114/09, 130/09, 50/10, 52/10, 124/10, 47/11, 11/12, 39/12, 13/13, 25/13, 170/13 и 187/13, 113/14, 20/2015, 33/2015, 72/2015; 129/2015 и 27/2016), Стопанската комора на Македонија, објавува:

О Г Л А С за  вработување на дипломиран електро инжинер по информатика или дипломиран инжинер по информатика во Инфоцентарот  на Стопанска комора на Македонија 

Стопанската комора на Македонија има потреба од вработување на определено време (шест месеци), со можност за постојано вработување,  на еден извршител дипломиран електро инжинер по информатика или дипломиран инжинер по информатика за работи за Инфоцентарот – електронска обработка на податоци и одржување на мрежата на Информациониот систем, во Стручната служба на Стопанската комора на Македонија. 

Опис на работни задачи:

•    Дизајн, изработка, тестирање, имплементација и одржување на апликативни решенија;

•    Интеграција и одржување на готови апликативни решенија;

•    Дизајн, изработка, тестирање, имплементација и одржување на веб-портал и CMS (интернет);

•    Изработка и одржување на Android апликативни решенија;

•    Изработка и дополнување на постоечки апликативни решенија на Интранет системот;

Кандидатот треба да ги исполнува следните услови:

–    Високо образование:дипломиран електро инжинер по информатика или дипломиран инжинер по информатика;

–    Одлично познавање  на англиски јазик;

–    Пожелно познавање на:

•    Visual studio.NET;

•    Web технологии;

•    Бази на податоци: SQL Server;

–    Познавање на програмите: Server 2008 R2, Server 2012, Server 2016 (поседување на сертификат ќе се смета за предност) ;

–    Познавање и работење со Microsoft Domain Server (поседување на сертификат ќе се смета за предност);

–    Познавање на Microsoft Office продукти;

–    Познавање на Windows 10;

–    Познавање на работа со графички апликативни програми;

–    Познавање на работа со Android уреди;

–    Доверливост, исполнителност, иницијативност, високи аналитички способности, способност за работа под притисок и кратки рокови, комуникативност;

–    Ефикасност и организираност;

–    Работно искуство не е потребно;

 

Работното време е 40 часа неделно, од понеделник до петок. 

Почетна основна месечна нето плата  е 25.935,00 денари.

Кандидатите треба во прилог на апликацијата да достават кратка биографија и мотивационо писмо, копија од диплома за завршено високо образование – дипломиран електро инжинер по информатика или дипломиран инжинер по информатика и копија од сертификат за познавање на англиски јазик, на следната адреса:

Стопанска комора на Македонија ул. „Димитрие Чуповски“ бр. 13 – Скопје или наведените документи во скенирана форма на e-mail: ana@mchamber.mk

  Контакт: Ана Стерјовска , тел: 02/ 3 244 037. 

  Рокот за пријавување до 28.11.2017 година.

  Изборот ќе се изврши најдоцна во рок од 30 дена по истекот на рокот за пријавување.

Некомплетната документација и документацијата доставена по истекот на рокот за аплицирање, нема да биде разгледувана.

На интервју ќе бидат повикани само апликантите кои ќе влезат во потесен круг.

 

 

Повеќе

Компании

Отворен ден на GS1 Македонија: “Дигитализација на македонското стопанство„

Објавено

на

„Онлајн“-трговијата во Македонија е во зачеток, бројот на компании и маркети кои директно ги пласираат своите производи и услуги преку интернет е се уште мал. Во светски рамки, пак, продажбата на далечина е се по застапена и прифатена од крајните потрошувачи, секоја година е се помасовна, а обртот на средства преку „онлајн“-трговијата е се поголем. Овој тренд неминовно ќе ја зафати и нашата држава. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Војна помеѓу eBay и Amazon

Објавено

на

Двете најголеми интернет маркетинг компании влегоа во битка откако eBay официјално покрена тужба против Amazon, во која обвиненува за нефер бизнис практики. Адвокатите на компанијата велат дека биле жртви на „масовна шема за компромитирање на нивниот внатрешен и-мејл систем“. Информациите потоа биле користени од страна на Amazon за привлекување на најпопуларните трговци на eBay.

Според обвинението, овие практики не се нови и веќе неколку години се применуваат, објави „ЦНет“. eBay тврди дека имаат информации за тоа дека десетици вработени на високи позиции во Amazon во САД и Европа се обложуваат на различни методи за да ги одземат најактивните трговци во конкурентна платформа. Во овој случај, станува збор за практиките на двете компании да им овозможат на аутсајдери да ги рекламираат и продаваат своите производи, што во крајна линија доведува до поголем приход.

Необичен е фактот дека, според Amazon, трговците со трета страна генерираат повеќе од 50% од нивниот промет, додека на eBay оваа вредност е 100% поради нивниот специфичен бизнис модел.

Уште е рано да се предвиди што ќе одлучи во судот во овој случај, кој ги соочува двете водечки онлајн платформи за тргување. Западните медиуми коментираат дека овој случај дополнително ќе го заостри конфликтот меѓу компаниите кои веќе имаат прилично затегнати односи.

Продолжи со читање

Компании

Google воведува наплата за YouTube, Google Play и други услуги – цената ќе ја платат производителите на ЕУ?

Објавено

на

Прв пат во својата историја, Google ќе наплаќа лиценци за телефонски производители во Европа за да ги инсталираат своите услуги, како што се Google Play, YouTube или Gmail.

Денес тоа е невозможно да се замисли Android паметен телефон кој во основа нема Gmail, YouTube, и она што е, секако, најмногу важно – Google Play. По паричната казна од 5 милијарди евра, што Google мораше да ја плати на Европската унија, од компанијата одлучија да свртат нов лист кога станува збор за водење бизнис на територијата на Стариот континент.

Врз основа на истрагата спроведена од страна на регулаторното тело на ЕУ, казната за Google следи откако беше утврдено нарушување на конкуренцијата кога станува збор за Андроид. Тоа е практика на компанијата врз основа на барањата кон телефонски производители и пре-инсталирање на основните услуги на компанијата во замена за бесплатно користење на оперативниот систем. Во прописите, меѓу другото, се наведува дека ваквата политика на Google овозможи на компанијата нефер предност во однос на своите конкуренти на пазарот.

Првиот голем чекор кој ќе го направи Google во својата нова политика за корисници во Европа е почеток за давање на лиценци за производители на мобилни телефони во овој дел на светот, кои се планира да продаде уреди со пре-инсталиран оперативен систен на компанијата за услуги од Mountain View.

Добрата вест е дека Android ќе остане бесплатен за сите.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Компании

Оглас за вработување во Стопанска комора на Македонија

Објавено

на

Врз основа на чл. 22 и 23 од Законот за работните односи („Службен весник на Република Македонија“ бр. 62/05, 106/08, 161/08, 114/09, 130/09, 50/10, 52/10, 124/10, 47/11, 11/12, 39/12, 13/13, 25/13, 170/13, 187/13, 113/14, 20/2015, 33/2015, 72/2015, 129/2015 и 27/2016), Стопанската комора на Македонија, објавува

 

О Г Л А С за прием на работник на определено време

Стопанската комора на Македонија има потреба од вработување на еден извршител на определено време (три месеци), со можност за продолжување на работниот однос, за работно место соработник за работи од областа на кадрите, работните односи, други правни работи и правен консалтинг за потребите на Стручната служба во Службата за оперативни работи во рамките на Дирекцијата на други форми на организирање и работење при Комората.

 

Кандидатот треба да ги исполнува следните услови:

– Висока стручна подготовка – дипломиран правник (VII1 степен или минимум 240 ЕКТС кредити);
– Работно искуство од најмалку 5 години на правни работи и правен консалтинг (посебно во примената на регулативата од трудовата област и од областа на облигационите односи);
– Одлично познавање на англиски јазик;
– Одлично познавање на работа со компјутер;
– Развиени комуникациски вештини;
– Ефикасност, организираност и подготвеност за тимска и самостојна работа;
– Флексибилност, саминицијативност и насоченост кон изнаоѓање на решенија.

Работни задачи:

– Работи во врска со работните односи и кадровската евиденција за потребите на Комората;
– Правни работи за потребите на Стручната служба на Стопанската комора на Македонија – подготовка на меморандуми, спогодби, договори, одлуки, процедури, правилници, упатства;
– Следење на спроведувањето на одобрените обуки и иницирање на спроведување нови обуки за професионален развој на вработените;
– Работи во врска со електронската евиденција на склучени меморандуми, спогодби, договори и правните акти на Комората.

Работното време е 40 часа неделно (понеделник-петок). Работното време е клизно во периодот од 08:00 – 08:30 часот наутро до 16:00 – 16:30 часот попладне.

 

Основната нето плата изнесува 25.935,00 денари, месечно.

 

Кандидатите треба во прилог на апликацијата да достават кратка биографија со контакт податоци, копија од диплома за завршено ВСС и доказ за работното искуство, на следната адреса:

Стопанска комора на Македонија, ул. „Димитрие Чуповски“ бр. 13 – Скопје или наведените документи во скенирана форма на e-mail: ljupka@mchamber.mk

 

Контакт: Љупка Илиевска Самарџиска, тел: 02/ 3 244 018.
Рокот за пријавување е 7 календарски дена сметано од денот на објавувањето на Огласот.
Изборот ќе се изврши најдоцна во рок од 45 дена по истекот на рокот за пријавување.

 

Бр. 04-185/1
03.02.2017 година
С к о п ј е

Огласот е отворен до 10.02.2017 година.

Компании

Отворен ден на GS1 Македонија: “Дигитализација на македонското стопанство„

Објавено

на

„Онлајн“-трговијата во Македонија е во зачеток, бројот на компании и маркети кои директно ги пласираат своите производи и услуги преку интернет е се уште мал. Во светски рамки, пак, продажбата на далечина е се по застапена и прифатена од крајните потрошувачи, секоја година е се помасовна, а обртот на средства преку „онлајн“-трговијата е се поголем. Овој тренд неминовно ќе ја зафати и нашата држава. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Војна помеѓу eBay и Amazon

Објавено

на

Двете најголеми интернет маркетинг компании влегоа во битка откако eBay официјално покрена тужба против Amazon, во која обвиненува за нефер бизнис практики. Адвокатите на компанијата велат дека биле жртви на „масовна шема за компромитирање на нивниот внатрешен и-мејл систем“. Информациите потоа биле користени од страна на Amazon за привлекување на најпопуларните трговци на eBay.

Според обвинението, овие практики не се нови и веќе неколку години се применуваат, објави „ЦНет“. eBay тврди дека имаат информации за тоа дека десетици вработени на високи позиции во Amazon во САД и Европа се обложуваат на различни методи за да ги одземат најактивните трговци во конкурентна платформа. Во овој случај, станува збор за практиките на двете компании да им овозможат на аутсајдери да ги рекламираат и продаваат своите производи, што во крајна линија доведува до поголем приход.

Необичен е фактот дека, според Amazon, трговците со трета страна генерираат повеќе од 50% од нивниот промет, додека на eBay оваа вредност е 100% поради нивниот специфичен бизнис модел.

Уште е рано да се предвиди што ќе одлучи во судот во овој случај, кој ги соочува двете водечки онлајн платформи за тргување. Западните медиуми коментираат дека овој случај дополнително ќе го заостри конфликтот меѓу компаниите кои веќе имаат прилично затегнати односи.

Продолжи со читање

Компании

Google воведува наплата за YouTube, Google Play и други услуги – цената ќе ја платат производителите на ЕУ?

Објавено

на

Прв пат во својата историја, Google ќе наплаќа лиценци за телефонски производители во Европа за да ги инсталираат своите услуги, како што се Google Play, YouTube или Gmail.

Денес тоа е невозможно да се замисли Android паметен телефон кој во основа нема Gmail, YouTube, и она што е, секако, најмногу важно – Google Play. По паричната казна од 5 милијарди евра, што Google мораше да ја плати на Европската унија, од компанијата одлучија да свртат нов лист кога станува збор за водење бизнис на територијата на Стариот континент.

Врз основа на истрагата спроведена од страна на регулаторното тело на ЕУ, казната за Google следи откако беше утврдено нарушување на конкуренцијата кога станува збор за Андроид. Тоа е практика на компанијата врз основа на барањата кон телефонски производители и пре-инсталирање на основните услуги на компанијата во замена за бесплатно користење на оперативниот систем. Во прописите, меѓу другото, се наведува дека ваквата политика на Google овозможи на компанијата нефер предност во однос на своите конкуренти на пазарот.

Првиот голем чекор кој ќе го направи Google во својата нова политика за корисници во Европа е почеток за давање на лиценци за производители на мобилни телефони во овој дел на светот, кои се планира да продаде уреди со пре-инсталиран оперативен систен на компанијата за услуги од Mountain View.

Добрата вест е дека Android ќе остане бесплатен за сите.

Продолжи со читање

Популарно

Компании

Оглас за вработување во Стопанска комора на Македонија

Објавено

на

Врз основа на чл. 22 и 23 од Законот за работните односи (“Службен весник на Република Македонија” бр. 62/05,106/08,161/08,114/09, 130/09, 50/10, 52/10,124/10, 47/11,11/12, 39/12,13/13, 25/13, 170/13 и 187/13,113/14, 20/2015, 33/2015, 72/2015; 129/2015 и 27/2016), Стопанската комора на Македонија, објавува оглас за прием на работник на неопределено време.

 

Стопанската комора на Македонија има потреба од вработување на еден извршител на определено време (три месеци), со можностза продолжување, за работно месго соработник – коресподент по англиски јазик во Стручната служба на Стопанската комора на Македонија.

 

Кандидатот треба да ги исполнува следните услови:

Висока стручна подготовка (VII степен) – Филолошки факултет – група англиски јазик – преведувачка насока;
Работно искуство најмалку 2 години на превод на пишан материјал од областа на деловното (бизнис) работење од македонски на англиски јазик и обратно;
Работно искуство најмалку 2 години на консекутивен и симултан превод од македонски на англиски јазик и обратно;
Одлично познавање на работа со компјутер;
Прецизност, точносг и посветеност на работата;
Развиени комуникациски вештини;
Способност за тимска работа;
Познавањето на уште еден јазик ќе се смета за предност.

 

Работното време е 40 часа неделно (понеделник-петок). Работното време е клизно во периодот од 08:00 – 08:30 часот наутро до 16:00 – 16:30 часот попладне.

 

Основната нето плата изнесува 25.935,00 денари, месечно.

 

Кандидатите треба во прилог на апликацијата да достават кратка биографија со контакт податоци, копија од диплома за завршено ВСС и доказ за работното искуство, на следната адреса:

Стопанска комора на Македонија ул. “Димитрие Чуповски” бр. 13 – Скопје или наведените документи во скенирана форма на е-mail: venera@mchamber.mk
Контакт: Венера Андриевска, тел: 02/3244-037.

 

Рокот за пријавување е 10 работни дена сметано од денот на објавувањето на Огласот. Изборот ќе се изврши најдоцна во рок од 45 дена по истекот на рокот за пријавување.

 

Огласот е отворен до 21.10.2016 година.

Компании

Отворен ден на GS1 Македонија: “Дигитализација на македонското стопанство„

Објавено

на

„Онлајн“-трговијата во Македонија е во зачеток, бројот на компании и маркети кои директно ги пласираат своите производи и услуги преку интернет е се уште мал. Во светски рамки, пак, продажбата на далечина е се по застапена и прифатена од крајните потрошувачи, секоја година е се помасовна, а обртот на средства преку „онлајн“-трговијата е се поголем. Овој тренд неминовно ќе ја зафати и нашата држава. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Војна помеѓу eBay и Amazon

Објавено

на

Двете најголеми интернет маркетинг компании влегоа во битка откако eBay официјално покрена тужба против Amazon, во која обвиненува за нефер бизнис практики. Адвокатите на компанијата велат дека биле жртви на „масовна шема за компромитирање на нивниот внатрешен и-мејл систем“. Информациите потоа биле користени од страна на Amazon за привлекување на најпопуларните трговци на eBay.

Според обвинението, овие практики не се нови и веќе неколку години се применуваат, објави „ЦНет“. eBay тврди дека имаат информации за тоа дека десетици вработени на високи позиции во Amazon во САД и Европа се обложуваат на различни методи за да ги одземат најактивните трговци во конкурентна платформа. Во овој случај, станува збор за практиките на двете компании да им овозможат на аутсајдери да ги рекламираат и продаваат своите производи, што во крајна линија доведува до поголем приход.

Необичен е фактот дека, според Amazon, трговците со трета страна генерираат повеќе од 50% од нивниот промет, додека на eBay оваа вредност е 100% поради нивниот специфичен бизнис модел.

Уште е рано да се предвиди што ќе одлучи во судот во овој случај, кој ги соочува двете водечки онлајн платформи за тргување. Западните медиуми коментираат дека овој случај дополнително ќе го заостри конфликтот меѓу компаниите кои веќе имаат прилично затегнати односи.

Продолжи со читање

Компании

Google воведува наплата за YouTube, Google Play и други услуги – цената ќе ја платат производителите на ЕУ?

Објавено

на

Прв пат во својата историја, Google ќе наплаќа лиценци за телефонски производители во Европа за да ги инсталираат своите услуги, како што се Google Play, YouTube или Gmail.

Денес тоа е невозможно да се замисли Android паметен телефон кој во основа нема Gmail, YouTube, и она што е, секако, најмногу важно – Google Play. По паричната казна од 5 милијарди евра, што Google мораше да ја плати на Европската унија, од компанијата одлучија да свртат нов лист кога станува збор за водење бизнис на територијата на Стариот континент.

Врз основа на истрагата спроведена од страна на регулаторното тело на ЕУ, казната за Google следи откако беше утврдено нарушување на конкуренцијата кога станува збор за Андроид. Тоа е практика на компанијата врз основа на барањата кон телефонски производители и пре-инсталирање на основните услуги на компанијата во замена за бесплатно користење на оперативниот систем. Во прописите, меѓу другото, се наведува дека ваквата политика на Google овозможи на компанијата нефер предност во однос на своите конкуренти на пазарот.

Првиот голем чекор кој ќе го направи Google во својата нова политика за корисници во Европа е почеток за давање на лиценци за производители на мобилни телефони во овој дел на светот, кои се планира да продаде уреди со пре-инсталиран оперативен систен на компанијата за услуги од Mountain View.

Добрата вест е дека Android ќе остане бесплатен за сите.

Продолжи со читање

Популарно

Компании

Оглас за вработување во Стопанска комора на Македонија

Објавено

на

Врз основа на чл. 22 и 23 од Законот за работните односи („Службен весник на Република Македонија” бр. 62/05, 106/08, 161/08, 114/09, 130/09, 50/10, 52/10, 124/10, 47/11, 11/12, 39/12, 13/13, 25/13, 170/13 и 187/13, 113/14, 20/2015, 33/2015, 72/2015; 129/2015 и 27/2016), Стопанската комора на Македонија, објавува…

 

Оглас за прием на работник на определено време

Стопанската комора на Македонија има потреба од вработување на еден извршител на определено време (шест месеци), со можност за продолжување, за работно место референт за контирање, ликвидирање на документи и материјалнофинансиско работење, во Стручната служба на Стопанската комора на Македонија.

Кандидатот треба да ги исполнува следните услови:

Средно економско образование;
Работно искуство на сметководствени работи од најмалку 10 години, од кои најмалку 3 години потписник на даночни пријави, самостојно изготвување и потпишување на завршни сметки, a искуство во водење на сметководство на непрофитни организации ќе се смета за предност;
Поседување на уверение за сметководител;
Напредно познавање на MS Office;
Познавање на англиски јазик;
Развиени комуникациски вештини;
Способност за тимска работа;
Флексибилност, самоиницијативност и насоченост кон изнаоѓање на решенија.

Одговорности и работни задачи:

одговорен за книжења и контрола на сметките за побарувањата и обврските;
одговорен за книжења и дневна контрола на книжењето на трансакциите на уплати и исплати, пресметки од камати, фактури, испратници, приемници, книжни одобренија и задолженија итн. како и контрола и слагање на аналитички картици;
одговорен за книжења и дневна контрола на книжењето на благајничка документација;
креирање на фактури и други финансиски документи;
одговорен за книжења на пресметка на плати, даноци и придонеси, како и други примања на вработените;
пресметка на даноци и други јавни давачки;
одговорен за навремена и точна подготовка на даночните пријави;
изработка на Годишната завршна сметка;
подготовка на компетентни и точни статистички и интерни извештаи од доменот на сметководството;
вршење на други неопходни пресметки;
обезбедување на усогласеност од правен, даночен и регулаторен аспект во доменот на сметководственото работење;
вршење на други сметководствени и книговодствени задачи.

 

Работното време е 40 часа неделно (понеделник – петок). Работното време е клизно во периодот од 08:00-08:30 часот наутро до 16:00-16:30 часот попладне.

Основната нето плата изнесува 20.615,00 денари, месечно.

Кандидатите треба во прилог на апликацијата да достават кратка биографија со контакт податоци, копија од диплома за завршена ССС, копија од уверение за сметководител и доказ за работното искуство, на следната адреса:

Стопанска комора на Македонија
ул. „Димитрие Чуповски” бр. 13 – Скопје
или наведените документи во скенирана форма на email: ljupka@mchamber.mk 
Контакт: Љупка Илиевска Самарџиска, тел: 02/ 3244-018

Рокот за пријавување е 10 работни дена сметано од денот на објавувањето на Огласот. Изборот ќе се изврши најдоцна во рок од 45 дена по истекот на рокот за пријавување.

Огласот е отворен до 02.09.2016 година.

Повеќе

Компании

Отворен ден на GS1 Македонија: “Дигитализација на македонското стопанство„

Објавено

на

„Онлајн“-трговијата во Македонија е во зачеток, бројот на компании и маркети кои директно ги пласираат своите производи и услуги преку интернет е се уште мал. Во светски рамки, пак, продажбата на далечина е се по застапена и прифатена од крајните потрошувачи, секоја година е се помасовна, а обртот на средства преку „онлајн“-трговијата е се поголем. Овој тренд неминовно ќе ја зафати и нашата држава. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Војна помеѓу eBay и Amazon

Објавено

на

Двете најголеми интернет маркетинг компании влегоа во битка откако eBay официјално покрена тужба против Amazon, во која обвиненува за нефер бизнис практики. Адвокатите на компанијата велат дека биле жртви на „масовна шема за компромитирање на нивниот внатрешен и-мејл систем“. Информациите потоа биле користени од страна на Amazon за привлекување на најпопуларните трговци на eBay.

Според обвинението, овие практики не се нови и веќе неколку години се применуваат, објави „ЦНет“. eBay тврди дека имаат информации за тоа дека десетици вработени на високи позиции во Amazon во САД и Европа се обложуваат на различни методи за да ги одземат најактивните трговци во конкурентна платформа. Во овој случај, станува збор за практиките на двете компании да им овозможат на аутсајдери да ги рекламираат и продаваат своите производи, што во крајна линија доведува до поголем приход.

Необичен е фактот дека, според Amazon, трговците со трета страна генерираат повеќе од 50% од нивниот промет, додека на eBay оваа вредност е 100% поради нивниот специфичен бизнис модел.

Уште е рано да се предвиди што ќе одлучи во судот во овој случај, кој ги соочува двете водечки онлајн платформи за тргување. Западните медиуми коментираат дека овој случај дополнително ќе го заостри конфликтот меѓу компаниите кои веќе имаат прилично затегнати односи.

Продолжи со читање

Компании

Google воведува наплата за YouTube, Google Play и други услуги – цената ќе ја платат производителите на ЕУ?

Објавено

на

Прв пат во својата историја, Google ќе наплаќа лиценци за телефонски производители во Европа за да ги инсталираат своите услуги, како што се Google Play, YouTube или Gmail.

Денес тоа е невозможно да се замисли Android паметен телефон кој во основа нема Gmail, YouTube, и она што е, секако, најмногу важно – Google Play. По паричната казна од 5 милијарди евра, што Google мораше да ја плати на Европската унија, од компанијата одлучија да свртат нов лист кога станува збор за водење бизнис на територијата на Стариот континент.

Врз основа на истрагата спроведена од страна на регулаторното тело на ЕУ, казната за Google следи откако беше утврдено нарушување на конкуренцијата кога станува збор за Андроид. Тоа е практика на компанијата врз основа на барањата кон телефонски производители и пре-инсталирање на основните услуги на компанијата во замена за бесплатно користење на оперативниот систем. Во прописите, меѓу другото, се наведува дека ваквата политика на Google овозможи на компанијата нефер предност во однос на своите конкуренти на пазарот.

Првиот голем чекор кој ќе го направи Google во својата нова политика за корисници во Европа е почеток за давање на лиценци за производители на мобилни телефони во овој дел на светот, кои се планира да продаде уреди со пре-инсталиран оперативен систен на компанијата за услуги од Mountain View.

Добрата вест е дека Android ќе остане бесплатен за сите.

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange