Connect with us

Компании

Оглас за вработување во Винер Лајф

Објавено

на

Винер Лајф Македонија , дел од групацијата  од Vienna Insurance Group од Австрија, како осигурителна компанија на македонскиот финансиски пазар, нуди широк избор на сите современи и високо квалитетни осигурителни производи што овозможуваат секој клиент да добие животно осигурување што најмногу одговара на неговите потреби.

Винер Лајф за своите потреби огласува слободна работна позиција:

Специјалист за контрола и известување

Потребни квалификации:

 • Економски факултет;
 • Минимум 5 години работно искуство во сектор за финансии;
 • Напредно познавање на Excel;
 • Добро познавање на англиски јазик;
 • Познавање на законска регулатива од областа на финансии;
 • Способност за справување со повеќе приоритетни активности;
 • Внимание на детали и структуиран начин на размислување;
 • Самоиницијативност и способност за работење без постојан надзор;
 • Способност за користење на дата база.

Работни задачи:

 • Подготвување на редовни и ад-хок извештаи за контрола и анализа за потребите на менаџментот и акционерите;
 • Подготвување на извештаи пропишани со законска регулатива;
 • Активно учество во изработка на бизнис планови и следење на нивната реализација;
 • Следење на финансиските перформанси на компанијата и анализа на работењето на компанијата;
 • Контрола на усогласеноста финансиската евиденција на компанијата со меѓународните стандарди за финансиско известување;
 • Контрола на почитување на лимитите пропишани во локалната законска регулатива поврзани со инвестирањето на средствата кои ги врши компанијата;
 • Контрола на усогласеност со законска регулатива.

Работно време: дневно од понеделник до четврток од 08:00 до 16:30 часот и петок од 08:00 до 14:00 часот, 40 часа неделно, работа во една смена – претпладне.

Изборот ќе се изврши во рок од 45, 90 или 120 дена во зависност од бројот на пристигнати апликации.

Огласот е валиден до 13.04.2018 година.

Компании

Отворен ден на GS1 Македонија: “Дигитализација на македонското стопанство„

Објавено

на

„Онлајн“-трговијата во Македонија е во зачеток, бројот на компании и маркети кои директно ги пласираат своите производи и услуги преку интернет е се уште мал. Во светски рамки, пак, продажбата на далечина е се по застапена и прифатена од крајните потрошувачи, секоја година е се помасовна, а обртот на средства преку „онлајн“-трговијата е се поголем. Овој тренд неминовно ќе ја зафати и нашата држава. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Војна помеѓу eBay и Amazon

Објавено

на

Двете најголеми интернет маркетинг компании влегоа во битка откако eBay официјално покрена тужба против Amazon, во која обвиненува за нефер бизнис практики. Адвокатите на компанијата велат дека биле жртви на „масовна шема за компромитирање на нивниот внатрешен и-мејл систем“. Информациите потоа биле користени од страна на Amazon за привлекување на најпопуларните трговци на eBay.

Според обвинението, овие практики не се нови и веќе неколку години се применуваат, објави „ЦНет“. eBay тврди дека имаат информации за тоа дека десетици вработени на високи позиции во Amazon во САД и Европа се обложуваат на различни методи за да ги одземат најактивните трговци во конкурентна платформа. Во овој случај, станува збор за практиките на двете компании да им овозможат на аутсајдери да ги рекламираат и продаваат своите производи, што во крајна линија доведува до поголем приход.

Необичен е фактот дека, според Amazon, трговците со трета страна генерираат повеќе од 50% од нивниот промет, додека на eBay оваа вредност е 100% поради нивниот специфичен бизнис модел.

Уште е рано да се предвиди што ќе одлучи во судот во овој случај, кој ги соочува двете водечки онлајн платформи за тргување. Западните медиуми коментираат дека овој случај дополнително ќе го заостри конфликтот меѓу компаниите кои веќе имаат прилично затегнати односи.

Продолжи со читање

Компании

Google воведува наплата за YouTube, Google Play и други услуги – цената ќе ја платат производителите на ЕУ?

Објавено

на

Прв пат во својата историја, Google ќе наплаќа лиценци за телефонски производители во Европа за да ги инсталираат своите услуги, како што се Google Play, YouTube или Gmail.

Денес тоа е невозможно да се замисли Android паметен телефон кој во основа нема Gmail, YouTube, и она што е, секако, најмногу важно – Google Play. По паричната казна од 5 милијарди евра, што Google мораше да ја плати на Европската унија, од компанијата одлучија да свртат нов лист кога станува збор за водење бизнис на територијата на Стариот континент.

Врз основа на истрагата спроведена од страна на регулаторното тело на ЕУ, казната за Google следи откако беше утврдено нарушување на конкуренцијата кога станува збор за Андроид. Тоа е практика на компанијата врз основа на барањата кон телефонски производители и пре-инсталирање на основните услуги на компанијата во замена за бесплатно користење на оперативниот систем. Во прописите, меѓу другото, се наведува дека ваквата политика на Google овозможи на компанијата нефер предност во однос на своите конкуренти на пазарот.

Првиот голем чекор кој ќе го направи Google во својата нова политика за корисници во Европа е почеток за давање на лиценци за производители на мобилни телефони во овој дел на светот, кои се планира да продаде уреди со пре-инсталиран оперативен систен на компанијата за услуги од Mountain View.

Добрата вест е дека Android ќе остане бесплатен за сите.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange