Connect with us

Останато

Овa се најголемите ризици за светската економија

Објавено

на

Во истражувањето на Светскиот економски форум, што беше спроведено меѓу 13.000 деловни лидери во повеќе од 130 земји, испитаниците ја оценија „фискалната криза“ како водечки ризик за водење бизнис на глобално ниво.

Сајбер нападите се втор најголем предизвик за директорите, најважен за европските и северноамериканските бизнисмени веќе втора година по ред, истакнувајќи ја зголемената софистицираност и ширењето на овој вид на напади.

Три од првите пет ризици се однесуваат на економската криза, невработеноста или недоволното вработување на третото место, а шок на цените на електричната енергија се најде на четвртото место. Овие ризици имаат силни врски со социјалното нарушување и придонесуваат за „неуспех на националното управување“, на петтото место и „длабока социјална нестабилност“, на шестото место.

Ризиците поврзани со животната средина се голем проблем во Јужна Азија, Источна Азија и Пацификот, и двата региони претрпеле разорни природни непогоди и екстремни временски неприлики. Социјалните предизвици се рангирани високо во евроазиската економија, водена од падот на економијата, како во Латинска Америка, така и на Карибите, каде владите продолжуваат да нудат критични социјални услуги.

На Блискиот исток и Северна Африка, „енергетскиот шок“ е водечки ризик заради постојаната нестабилност на цените и производството, а во субсахарска Африка, каде невработеноста кај младите е над 13%, директорите се загрижени за неможноста на нивните економии да создадат нови работни места.

Додека глобалната соработка е сè уште најефикасното средство за решавање на овие различни ризици, мапирањето на извештаи ги истакнува областите каде регионите можат да работат.

Емилио Гранадос-Франко, шеф на глобалните ризици и геополитичка агенда на Светскиот економски форум, рече: „Во време кога глобалниот економски раст се чини кревок, деловните лидери се длабоко загрижени за фискалната еластичност на нивните влади. Во меѓувреме, сајбер-заканата останува голем ризик заради неговата брза еволуција и се повеќе нарушувачкиот потенцијал. Но, кога ги испитуваме ризиците на регионално ниво, ние исто така, гледаме разни меѓусебно поврзани возачи кои формираат различни средини на ризик. Само со решавање на економски, социјални, технолошки и еколошки ризици на интегриран начин, стеикхолдерите навистина можат да создадат еластичност“.

Топ 10 ризици за светската економија:

  1. Фискална криза
  2. Сајбер напади
  3. Невработеност или недоволна вработеност
  4. Шокови со цени на електрична енергија
  5. Неуспех на националното управување
  6. Длабока социјална нестабилност
  7. Измама или кражба на податоци
  8. Меѓудржавни конфликти
  9. Критички неуспех на инфраструктурата
  10. Меурчиња кај недвижнините

Останато

Џеф Безос продаде милион акции на Amazon за 3,1 милијарда долари

Објавено

на

Најбогатиот човек на светот, основачот на компанијата „Amazon”, Џеф Безос, во првите денови од август продаде милион акции на компанијата за 3,1 милијарди долари, објави Forbes, повикувајќи се на документацијата доставена до Американската комисија за хартии од вредност (СЕЦ). (more…)

Продолжи со читање

Останато

Русија има нов најбогат човек – промена на врвот на листата на најбогати Руси според „Forbes“

Објавено

на

За прв пат откако „Forbes“ прави листа на најбогати Руси, на првото место е Сулејман Керимов, сопственик на компанијата за производство на злато „Полиус“. (more…)

Продолжи со читање

Останато

40 компании ќе добијат ќе добијат поддршка за отворање на нова е-продавница

Објавено

на

Четириесет домашни компании ќе добијат неповратна финансиска и советодавна помош во рамки на јавниот повик од иницијативата „Ecommerce4All” која се реализира од страна на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија, со поддршка на Проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем. Избраните апликанти ќе добијат помош за отворање на своја е-продавница со сопствено софтверско решение или како дел од постоечки локален онлајн пазар. (more…)

Продолжи со читање

Популарно