Connect with us

Анализи

Ова се најпрофитабилните акции во последните 20 години

Објавено

на

Цените на берзата растат и паѓаат секој ден, но најдобрите компании им носат вредност на своите акционери на долг рок.

Пред крајот сме и на оваа 2019 година, па во прилог анализа за 10-те најпрофитабилни акции од последните 20 години. Некои од наведените компании ќе ве изненадат, а исто така ќе се изненадите што некои од најголемите гиганти што ги слушате секојдневно не се на листата.

Business Insider направи листа со топ 10 акции со најголем принос. Yahoo Finance објави податок за секоја компанија од листата од 31 декември 1999 година или од денот кога излегле на берзата.

Процент на принос (%) на 100 инвестиции

1. Monster Beverage: 62,444%
2. Netflix: 23.071%
3. Equinix: 12.050%
4. Tractor Supply Company: 10.171%
5. Intuitive Surgical: 9.155%
6. Ansys: 7.856%
7. Apple: 7,416%
8. IDEXX Laboratories: 6,822%
9. Mastercard: 6.279%
10. Ross Stores: 6.003%

Monster Beverage, творецот на добро познатиот енергетски пијалок, го зазема првото место. Почетната инвестиција од само 100 американски долари на 31 декември 1999 година, денес вреди неверојатни 62.444 долари. Тоа е значително најприносна акција од која било друга компанија во топ 10, вклучувајќи ги и технолошките гиганти Netflix (23.071 долари) и Apple (7.416 долари). Инвестирајќи во акции на Equinix и Tractor Supply Company, тие би добиле повеќе од 10,000% во последните 20 години, прилично импресивно достигнување, но ниту приближно до перформансите на Monster.

Вреди да се спомене и разновидноста на компаниите присутни во топ 10 листата. Не постои ниту еден сектор кој доминира. Monster е компанија за енергетски пијалоци, Netflix е услуга за стриминг сервис, а Equinix обезбедува услуги за пренос на податоци. Преостанатите компании којсе наоѓаат на листата се компании за медицински материјали, финансиски услуги и малопродажба. Ова е уште еден доказ повеќе дека не треба да го инвестирате целото портфолио во само една индустрија.

Неколку компании недостасуваат од овој список. Каде се Facebook, Amazon и Google? Изненадени сте што на оваа листа ги нема гигантите како Walmart, ЕXon или Berkshire Hathaway?

Некои компании воопшто не постоеле на почетокот на 21от век, така што приносот не може да се смета и како „најпрофитабилен во овој век“ како и што е направена анализата. Исто така, методологијата јасно ги фаворизира компаниите кои започнаа со ниска цена на акциите и завршија со огромен раст.

Анализи

Порака од Светската Царинска Организација по повод 26 јануари – Меѓународен ден на царината

Објавено

на

Царинската заедница повторно се здружува, обединета во одбележувањето на Меѓународниот ден на Царината, кој традиционално секоја година се одбележува на 26 јануари. На овој посебен ден членките, секретаријатот и партнери на СЦО од целиот свет се посветуваат на одредена тема. Така, во 2020 година, под слоганот „Царина се грижи за одржливост на граѓаните, просперитетот и планетата“, Царинската заедница ќе се фокусира на придонесот на Царината кон одржлива иднина при што социјалните, економските, здравствените и еколошките потреби ќе бидат во сржта на нејзините активности. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Каматите паѓаат – Кредитите и депозитите се во пораст но, на чие конто?

Објавено

на

Каматните стапки за кои сигнализира Народната банка со олеснување на монетарната политика бележат намалување ако се споредат последните два месеца од годината за 2018 и 2019. Според најновите статистики просечната каматна стапка изнесувала околу 5%. Забележан е поголем раст на штедењето на домаќинствата, како и на корпоративниот сегмент гледано според податоците за ноември и декември 2019 година. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Зошто совршениот лидер не треба да се плаши и што се мора да поседува?

Објавено

на

Не е тајна дека на задоволството на вработените од работата, освен висината на платата и условите за работа, исто така значително влијае и односот со надредениот. (more…)

Продолжи со читање

Популарно