Connect with us

Странски банки

Нов гигант во регионот: НЛБ ја презема Комерцијална банка?

Објавено

на

Нова Љубљанска Банка (НЛБ) е помеѓу потенцијалните кандидати за купување на Комерцијална банка, јавува Ројтерс.

За преземање на една од најголемите банки во Србија во моментов постојат шест заинтересирани купувачи, вклучувајќи ги Рајфајзен, АИК банка на српскиот бизнисмен Миодраг Костиќ и американско-европскиот конзорциум, сочинет од Риплвуд Адвизорс, Директна банка и грчката Еуробанк.

Во НЛБ Србија ниту ја негираа, ниту ја потврдија шпекулацијата дека НЛБ се натпреварува за купување на Комерцијална банка, додека индиректно е потврдена веста дека во седиштето во Љубљана изјавиле дека српскиот пазар е еден од најголемите во регионот кој е во фокус на НЛБ Група.

Владата на Србија планира да продаде 83,23% акции на Комерцијална банка, поради што во мај ги објави критериумите за потенцијалните купувачи.

Министерството за финансии соопшти дека оваа недела примило шест важечки писма за изразување интерес, без да навлдгува во детали.

Извор: bankar.rs

Банки

Европските банки да се подложат на нов стрес тест

Објавено

на

Европското банкарско регулаторно тело има идеја да воведе нови стандарди и критериуми при спроведувањето на стрес тест за банките. Според Жозе Мануел Кампа, директорот на ова тело, стрес тестот наменет за европските банки не е променет откако се случи големата финансиска и должничка криза во Европа.

Затоа Кампа предложува да се види како се движи капиталот и ликвидноста на банките под надворешен притисок но, во сценарио кое денес е пореално.

Прилагодувањето на стрес тестот на поактулени и пореални економски, финансии и надворешни закани не значи дека веднаш и многу лесно ќе се спроведе особено што за дел од европските банки овој период на ниско каматни стапки може да укаже на нови слабости кои пак, според нив може да предизвикаат непотребна паника.

Имено Deutsche Bank е под лупа дека добивала полесни стрес тестови од ECB за да не се предизвикаат дополнителни потреси во и онака деликатната корпоративна состојба на една од некогаш најмоќните финансиски институции.

Без оглед на заложбите на Европскиот банкарски авторитет не постои надлежност да се наметне нивниот стрес тест во споредба со националниот регулатор без оглед што е тело на Европската Унија, односно локалниот регулатор го спроведува стрес тестот сам според дадените препораки.

Сепак, заложбите на ЕБА ќе бидат во насока стрес тестот да даде поголем број на информации за состојбите на банките според насоките, а процедурите да бидат поевтини и поедноставни за спроведување.

Продолжи со читање

Странски банки

Девизните резерви на Русија достигнаа 557 милијарди долари

Објавено

на

Златните и девизните резерви на Русија достигнаа 557,5 милијарди американски долари во првите 10 дена од новата година, според најновите податоци на Централната банка на Русија. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Кина вбризга 58 милијарди долари во финансискиот систем

Објавено

на

Кинеската централна банка инјектира околу 58 милијарди американски долари во домашниот финансиски систем, пренесува „Bloomberg“. (more…)

Продолжи со читање

Популарно