Connect with us

Останато

Нови промени во апликацијата ,,Мој ДДВ‘‘

Објавено

на

Преку новата веб апликација “МојДДВ”, граѓаните ќе имаат увид во состојбата и ќе може во секој момент да го проверат износот што треба да им се врати од скенираните фискални сметки.

Новата веб апликација деновиве ќе биде достапна преку интернет страната на Управата за јавни приходи, а начинот на користење е ист како и кај мобилната верзија.

Веб апликацијата ќе им нуди на граѓаните неколку нови можности. Освен детален увид, секој корисник ќе може и да избрише сметка доколку ја скенирал по грешка. Од УЈП потенцираат дека оваа опција е особено важна бидејќи може да се случи по грешка корисникот да скенирал фискална сметка, за која што веќе е издадена сметкопотврда која гласи на фирма. Тоа не е дозволено и за да не се случи да се изрекуваат казни, веб апликацијата нуди техничка можност да се брише грешно скенираната сметка.

Од Управата се задоволни од досегашните резултати од мерката за поврат на 15% од платениот ДДВ, која што функционира речиси два месеци. Но, граѓаните се со поделени мислења. Дел од нив скенираат фискални сметки и очекуваат бенефит, но некои сè уште се скептични во врска со повратот на дел од платениот данок.

Мерката стартуваше на 1 јули годинава, а првата исплата ќе се реализира во декември. Право на поврат на ДДВ има секое физичко лице со наполнети 15 години, важечка лична карта и трансакциска сметка. Лимитот за поврат на ДДВ на годишно ниво е 7.200 денари за едно лице.

Останато

Ангеловска: МојДДВ веќе брои над 315.000 корисници

Објавено

на

„МојДДВ веќе брои над 315.000 корисници”, гордо објави министерката за финансии Нина Ангеловска на својот фејсбук профил, притоа додавајќи: „Барајте ги вашите сметки и скенирајте ги – не само затоа што остварувате право на поврат и може да добиете некоја од дневните и месечни награди туку и поради тоа што учествувате во борбата против сивата економија, против затајувачите”. (more…)

Продолжи со читање

Останато

На четиричлено семејство во јули му биле потребни 33.265 денари за основни потреби

Објавено

на

На едно четиричлено семејство во просек во јули му биле потребни 33.265 денари за задоволување на основните месечни потреби. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Зајакнати мрежните капацитети на операторите, засега нема промени во цените

Објавено

на

Агенцијата за електронски комункации (АЕК) ги спроведе во пракса сите поднесени барања од операторите за јакнење на капацитетите на мрежите, но засега нема конкретен одговор од нивна страна со намалување на цените на јавните комуникациски услуги. На такво нешто регулаторот упати пред повеќе еден месец откако беа создадени услови за примена на мерките од Уредбата што ја донесе Владата во тек на вонредната состојба со оглед на тоа што пандемијата со КОВИД-19 го зголеми обемот на активности преку интернет. (more…)

Продолжи со читање

Популарно