Connect with us

Форекс

Новиот бран на коронавирусот повторно ја носи Македонската берза во црвена зона

Објавено

на

Новиот бран на вирусот Ковид-19 одново носи негативни последици за Македонската берза. Токму кога се чинеше дека акциите на котираните друштва на Македонска берза ја стабилизираа својата вредност и ја надминаа корона кризата, последните случувања го кажуваат токму спротивното.

Како што вирусот Ковид-19 повторно почна неконтролирано да се шири, од ден на ден се зголемува бројот на новозаболени, така се повеќе се зголемува неизвесноста, а тоа негативно влијае врз вредноста на акциите на котираните друштва на Македонска берза.

На последниот ден за тргување единствено акциите на Стопанска банка АД Скопје и Алкалоид АД Скопје забележаа минимален пораст на својата вредност од 0,60 проценти односно 0,36 проценти, соодветно.

Сите останати акции забележаа загуба на дел од својата вредност. Најголем пад на вредноста забележаа банкарските акции на НЛБ Банка АД Скопје од 2,99%, како и УНИБанка АД Скопје и ТТК Банка АД Скопје чиишто акции ја намалија својата вредност за 2,92% односно 2,88 проценти, соодветно.

Други компании кои загубија дел од вредноста на своите акции на последниот ден за тргување се Гранит АД Скопје од 0,51%, а минимален пад на вредноста забележаа и акциите на Макпетрол АД Скопје и на Комерцијална банка АД Скопје.

Според официјалниот среден курс на Народната банка на Македонија, денеска денарот спрема еврото има вредност од 61.6959 денари.

Курсот на денарот спрема доларот е на ниво од 54.8408 денари, британската фунта изнесува 68.7879 денари, додека пак швајцарскиот франк е 57.2000 денари.

Форекс

Нафтата се доближува до 75 долари за барел

Објавено

на

На меѓународните пазари цената на нафтата се зголеми на 75 долари за барел, во пресрет на извештајот од кој се очекува да покаже пад на американските резерви над очекувањата. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Главни акценти од првите шест месеци од 2021 година на Македонска берза

Објавено

на

Вкупниот берзански промет по сите основи во првата половина на 2021 година изнесува околу 87 милиони евра, што претставува намалување од 8% наспроти истиот период лани кога изнесуваше 95 милиони евра. Ова благо намалување се должи на помалиот промет со акции во БЕСТ системот оваа година, при што битно е да се нагласи дека минатата година во март и април на пазарот беа забележани исклучително високи акциски промети како последица на прогласената пандемија на COVID-19. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Топ 5 акции со најголем пораст на вредноста во месец јуни

Објавено

на

Македонската берза го објави месечниот статистички билтен за месец јуни 2021 година. (more…)

Продолжи со читање

Популарно