Connect with us

Странски банки

НЛБ СЕ ПРОШИРУВА – планира целосно преземање на Сбербанк во Словенија

Објавено

на

Нова Љубљанска банка (НЛБ) дала понуда за преземање на пропаднатата филијала на Сбербанк во Словенија, објавија словенечките медиуми, а официјалната потврда на банката и регулаторот се уште се чека.

Сите филијали на Сбербанк би можеле повторно да започнат со работа нормално од утре без ограничувања за околу 45 илјади клиенти на таа банка и нема да биде потребно да се активира гарантната шема која гарантира депозити на инвеститорите до сто илјади евра во случај банката да биде ликвидирана, објави бизнис весникот „Финансии” и словенечкиот јавен радио сервис.

Цената за преземање на словенечката филијала на Сбербанк која ја дава НЛБ не е позната, јавуваат словенечките медиуми.

Клиентите на Сбербанк Словенија немаат пристап до нејзините услуги од вчера, а плаќањата и повлекувањата се максимизирани до утре во износ од 400 евра дневно.

Останато

Бундесбанк: Германското стопанство зимава ќе влезе во рецесија

Објавено

на

Германското стопанство ќе западне во рецесија во зимската половина од годината, по неочекуваното зголемување на активноста во летниот квартал, предупреди Централната банка. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Избрани финалистите на НЛБ Групацијата во проектот #РамкаЗаПомош

Објавено

на

Ако можеме да судиме според ентузијазмот, идеите и иновативноста на компаниите кои годинава учествуваа во проектот #РамказаПомош на НЛБ Групацијата, нема од што да се плашиме кога станува збор за одржливата иднина. Во проектот учествуваа дури 300 компании од шест пазари, со кои главната банкарска групација во Југоисточна Европа бараше одржливи решенија за предизвиците на иднината. Жирито избра 10 финалисти од секој пазар, кои меѓу другото се натпреваруваат и за спонзорски финансиски средства со кои ќе можат да ги реализираат своите идеи. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарски банкарски гигант ќе и плати на Франција 238 милиони евра за да избегне тужба

Објавено

на

Швајцарскиот банкарски гигант “Credit Suisse” се согласи да плати 238 милиони евра на Франција за да избегне кривично гонење за измама, соопшти надлежниот суд во Париз. (more…)

Продолжи со читање

Популарно