Connect with us

Странски банки

НЛБ отвора уште 20 експозитури низ Словенија оваа недела

Објавено

на

Нова Љубљанска банка – НЛБ после месец и половина работа во силно променети услови и околности, со многу превентивни мерки за намалување на работните места и скратено работно време, денес (28-ми април) ги отвора вратите на уште 20 експозитури низ Словенија – строго придржувајќи се кон превентивните здравствени мерки.

Севкупно, 70 експозитури на НЛБ ќе бидат отворени оваа недела од 8:30 до 13 часот.

Сепак, бидејќи се очекува пензиите да се исплатат во четврток, 30-ти април, експозитурите ќе започнат со работа со редовно работно време од 8 часа.

Доколку здравствените услови се стабилни и подносливи, по првомајските празници, во понеделник на 4-ти мај, работното време на седумдесет и една експозитура ќе биде вратено во нормала, како што беше пред избувнувањето на пандемијата на коронавирусот.

„Преостанатите 20 експозитури ќе останат превентивно затворени, во таканаречената резерва, бидејќи во случај на повторна појава на коронавирусот во едно од оперативните места, не можеме да си дозволиме да ја изгубиме целата мрежа во некоја област“, ​​велат од Нова Љубљанска банка – НЛБ.

Странски банки

ПроКредит Групацијата постигна значителни резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

Објавено

на

Групацијата ПроКредит, која главно е активна во Југоисточна и Источна Европа, објави висок финансиски резултат од 94,0 милиони евра за првите девет месеци од 2023 година. Приносот на капиталот значително се подобри на ниво од 13,6 %, со што се нагласуваат среднорочните проекции на групацијата. Добриот резултат главно беше поттикнат од континуираната позитивна динамика на нето-каматната маржа, како и од подобрениот коефициент трошоци-приходи од 58,7%. Стабилните показатели за кредитниот ризик доведоа до умерена цена на ризикот од 20 базични поени, каде спаѓаат и дополнителните резервации за загуби резервирани во третиот квартал на работењето на групацијата во Украина. Како резултат на силниот оперативно-финансиски развој во целата групација, Управниот одбор реши на 26 октомври 2023 година повторно да ги подигне проекциите за финансиската 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Банката во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Северна Македонија. Тој ќе ја преземе функцијата на 1 ноември и ќе ја води канцеларијата на Банката во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ПроКредит Холдинг АД: Успешно спроведена трансформација во акционерско друштво

Објавено

на

Матичната компанија на развојно ориентираната Групација ПроКредит успешно ја заврши трансформацијата на својата правна форма во акционерско друштво (AG). Трансформацијата беше завршена со внесување на ПроКредит Холдинг АД во трговскиот регистар на 27.9.2023 година. Претходно, на Годишното генерално собрание одржано на 5.6.2023 година беше донесена одлука за одобрување на промената на правна форма со многу големо мнозинство. Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура. Деловниот фокус на ПроКредит Холдинг, особено со акцент на Југоисточна и Источна Европа и неговата посветеност да се постигне влијание, остануваат непроменети. (more…)

Продолжи со читање

Популарно