Connect with us

Странски банки

НЛБ нема да исплаќа дивиденда оваа година

Објавено

на

Најавите полека, но сигурно стануваат реалност. Најголемата словенечка банка НЛБ оваа година нема да исплаќа дивиденда за акционерите.

Предлогот ќе биде ставен на гласање на Годишно собрание на акционери кое е планирано да се одржи на 15 јуни, но повеќе од јасно е дека истиот ќе биде изгласан.

Во февруари, НЛБ групацијата објави дека нето добивката за претходната година изнесува 194 милиони евра. Покрај проблемите предизвикани од корона кризата, дополнителна причина за неисплаќањето на дивиденда е преземањето на белградската Комерцијална банка.

За разлика од оваа, претходната година Нова Љубљанска банка исплати бруто дивиденда од 7,13 евра по акција.

Исто како и во Словенија, така и македонската НЛБ Банка оваа година нема да исплати дивиденда на своите акционери на кои претходно им најави дека е предвидена исплата на бруто дивиденда од 1.980 денари по акција.

Во Југоисточна Европа, групацијата НЛБ покрај матичната Словенија, работи и во Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово, како и во Северна Македонија.

Согласно најавите од матичната банка во Словенија, ниту една банка под групацијата на НЛБ годинава нема да ги награди своите акционери и покрај одличната добивка за претходната година.

Странски банки

ПроКредит Групацијата постигна значителни резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

Објавено

на

Групацијата ПроКредит, која главно е активна во Југоисточна и Источна Европа, објави висок финансиски резултат од 94,0 милиони евра за првите девет месеци од 2023 година. Приносот на капиталот значително се подобри на ниво од 13,6 %, со што се нагласуваат среднорочните проекции на групацијата. Добриот резултат главно беше поттикнат од континуираната позитивна динамика на нето-каматната маржа, како и од подобрениот коефициент трошоци-приходи од 58,7%. Стабилните показатели за кредитниот ризик доведоа до умерена цена на ризикот од 20 базични поени, каде спаѓаат и дополнителните резервации за загуби резервирани во третиот квартал на работењето на групацијата во Украина. Како резултат на силниот оперативно-финансиски развој во целата групација, Управниот одбор реши на 26 октомври 2023 година повторно да ги подигне проекциите за финансиската 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Банката во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Северна Македонија. Тој ќе ја преземе функцијата на 1 ноември и ќе ја води канцеларијата на Банката во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ПроКредит Холдинг АД: Успешно спроведена трансформација во акционерско друштво

Објавено

на

Матичната компанија на развојно ориентираната Групација ПроКредит успешно ја заврши трансформацијата на својата правна форма во акционерско друштво (AG). Трансформацијата беше завршена со внесување на ПроКредит Холдинг АД во трговскиот регистар на 27.9.2023 година. Претходно, на Годишното генерално собрание одржано на 5.6.2023 година беше донесена одлука за одобрување на промената на правна форма со многу големо мнозинство. Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура. Деловниот фокус на ПроКредит Холдинг, особено со акцент на Југоисточна и Источна Европа и неговата посветеност да се постигне влијание, остануваат непроменети. (more…)

Продолжи со читање

Популарно