Connect with us

Странски банки

НЛБ Групацијата ја удвои нето добивката во првата половина од 2022 година

Објавено

на

НЛБ Групацијата во првата половина од 2022 година оствари нето добивка од 287 милиони евра, што е за 105% повеќе во однос на истиот период лани.

За силниот раст на нето добивката најмногу придонесоа позитивните ефекти поврзани со аквизицијата на Н Банка, поранешна Сбербанк.

Оперативната добивка на НЛБ Групацијата во првата половина од годината е зголемена за седум проценти на 358,1 милион евра, а Н банка, која од март годинава е под НЛБ Групацијата, во резултатот придонесе со 14 милиони евра.

„Резултатот на НЛБ Групацијата, без Н банка и други еднократни ставки во износ од 30,2 милиони евра, беше исклучителен со раст на приходите пред резервации од 25 проценти“, пишува во полугодишниот извештај на менаџментот на НЛБ Банка.

Нето приходите од камати изнесуваат 226,4 милиони евра, а придонесот на Н банка изнесува 9,9 милиони евра. Во однос на истиот период лани се зголемени за 14%. Нето некаматните приходи се намалени за три отсто на 131,7 милиони евра, додека придонесот на Н банка изнесува 4,1 милиони евра. Вкупните трошоци се намалени за 11 проценти и изнесуваат 218,7 милиони евра, во кои Н банка учествува со 10,4 милиони евра.

Оформени се вредносни корекции и резервации за кредитни ризици во нето износ од 2,4 милиони евра. Дополнителните нови исправки и резервирања, вклучително и очекуваните загуби од кредити на датумот на стекнување на 12 месеци за профитабилното портфолио на Н Банка, беа речиси целосно компензирани со позитивните ефекти од успешното решавање на отписите на лошите заеми. Оформени се и други вредносни загуби и резервации во износ од 5,3 милиони евра, од кои 4,6 милиони евра се однесуваат на санација на НЛБ Комерцијална банка, објаснуваат оттаму.

Вкупните средства на групацијата се зголемија на 22,3 милијарди евра до крајот на јуни и се зголемија за пет проценти од крајот на минатата година.

Бруто-кредитите на клиентите на групацијата се зголемени за нешто повеќе од две милијарди евра од крајот на минатата година, од кои околу половина се поврзани со купувањето на Н Банка, а остатокот со силниот раст на кредитите за населението и економијата. Новите продажби со повисоки камати, исто така, се покажаа многу добро, поддржувајќи го растот на нето каматниот приход.

Во однос на крајот на 2021 година, депозитите на групацијата се зголемени за 1,5 милијарди евра, од кои 981 милион евра поради преземањето на Н Банка. Депозитите на домаќинствата се зголемени за седум проценти, а депозитите на економијата и државата за четири проценти. На растот на депозитите на населението влијаеа повисоките заштеди на почетокот на годината по зголемената потрошувачка во декември и исплатата на регресот за годишен одмор, социјалните трансфери и зголемувањето на пензиите.

При објавувањето на резултатите, НЛБ потсети на важните пресвртници кои ја одбележаа првата половина од оваа година; При преземањето на Н банка, чиј процес на интеграција е во полн ек и ќе заврши следната пролет, тие го истакнаа и спојувањето на НЛБ Банка Београд и Комерцијална банка Београд во НЛБ Комерцијална банка, што беше завршено на крајот на април.

„Продолжуваме решително да го следиме патот на одржливи деловни одлуки и практики. Исто така, остануваме верни на нашата посветеност да создадеме додадена вредност за нашите засегнати страни и да плаќаме дивиденди во вкупна вредност од 100 милиони евра во 2022 година, а првата транша од 50 милиони евра е веќе исплатена во јуни“, изјави Блаж Бродњак, претседател на УО на НЛБ.

„Надзорниот одбор е многу задоволен од доброто работење на Групацијата НЛБ, како и од нејзината способност брзо да се прилагоди на сè попребирливите деловни предизвици и можности во финансиската индустрија“, рече претседателот на Надзорниот одбор на НЛБ, Примож Карпе при објавување на резултатите.

Странски банки

Најсигурната валута повеќе не е сигурна како последица од банкарската криза во Швајцарија

Објавено

на

Швајцарскиот франк кој досега важеше за најсигурна и најстабилна светска валута полека ја губи довербата на финансиските пазари откако акциите на „Credit Suisse” паднаа на помалку од една третина од нивната претходна вредност. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

UBS го презема конкурентот Credit Suisse за три милијарди евра!?

Објавено

на

Најголемата швајцарска банка „UBS” се согласи да ја купи конкурентската швајцарска банка „Credit Suisse” за 3,23 милијарди долари (околу три милијарди евра) во акции, како и да преземе загуби до 5,4 милијарди долари (околу 5,05 милијарди евра), врз основа на швајцарскиот план на властите да се избегнат дополнителни потреси во банкарскиот сектор. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) ја поставува основата за да стане главен акционер на ProCredit Holding AG & Co. KgaA

Објавено

на

На 17 март, со потпишувањето на два договори за купопродажба на акции меѓу Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и Меѓународната финансиска корпорација (ИФЦ), членка на Групацијата на Светската банка, се постави основата за промена на составот на главната акционерска база на ProCredit Holding AG & Co. KGaA (ПроКредит Холдинг). (more…)

Продолжи со читање

Популарно