Connect with us

Странски банки

НЛБ Групацијата со рекорден профит од 225,1 милиони евра

Објавено

на

НЛБ Групацијата оствари добивка во износ од 225,1 милиони евра за 2017 година односно повеќе од двојно повисока во споредба со 2016 година. Ова претставува рекорден профит во историјата на НЛБ Групацијата. За овие одлични резултати се заслужни сите банки – членки на НЛБ, вклучувајќи ја и македонската НЛБ Банка, која за претходната 2017 година оствари профит од 35 милиони евра.

“Надзорниот одбор е задоволен од резултатите кои се најдобри во историјата на НЛБ Групацијата. Сакаме да им честитаме на менаџментот и на сите вработени за нивните напори и посветеноста кон работата. Задоволни сме од напредокот во дигитализацијата, рационализацијата и модернизацијата на процесите и услугите, што потврдува дека целта НЛБ Група го прифати технолошкиот развој и дигитализација како нова можност за иден раст. И банката и целата група одиграа важна улога во генерирањето на иновативни, напредни и едноставни решенија за клиентите на нивните локални пазари. Подобро корисничко искуство и постојана достапност од една страна и силна советодавна улога од друга страна покажуваат дека фокусот е на клиентите, нивните потреби и задоволство. Во прилог на стабилен, одржлив и профитабилен бизнис, ова е добра основа за успешно работење на НЛБ Групацијата во иднина“ – изјави Примож Карпе, претседател на Надзорниот одбор на НЛБ Банка во Љубљана.

Странски банки

Bank of America ја зголеми добивката

Објавено

на

Вкупните кредити се зголемија за 2%, додека одделенијата за банкарство на потрошувачи и управување со богатството се зголемија за 7%.

Неодамнешните потези од страна на регулаторите и политичарите за намалување на даночните стапки во голема мера ги фаворизираат американските банки, но загриженоста за ескалирачката трговска војна помеѓу САД и Кина предизвика сомневање за идниот раст на кредитите.

Акциите на „Bank of America“ се зголемија за 1% во пред-трговијата.

Нето добивката се зголеми на 6,47 милијарди американски долари во вториот квартал од 4,75 милијарди долари пред една година, што укажува на пораст од над 36 отсто.

Заработката по акција изнесува 63 центи, додека една година порано таа изнесуваше 44 центи.

Без еднократни ефекти, профитот изнесуваше 64 центи по акција, во споредба со просечната прогноза од 57 центи по акција, вели „Томсон Ројтерс“.

Неинтересните трошоци се намалија за 5%, а даночните трошоци се намалуваат за дури 43%.

Приходите паднаа за 1% на 22,76 милијарди долари. За споредба, приходите претходната година вклучуваа бонус пред оданочување од 793 милиони долари од продажбата на неамериканскиот бизнис со потрошувачки картички.

Продолжи со читање

Странски банки

Што ги чека банкарите во регионот?

Објавено

на

Најголемите предизвици за централните банки во регионот и во наредниот период ќе бидат зајакнување на банкарскиот сектор и одржување на монетарната стабилност на Западен Балкан. Особено, како и во случај на “финансиска криза” на глобалната ниво на земјите во регионот “останаа на нозе”, беше речено на средбата во Бечичи.

Целта на сите монетарни системи во регионот треба да биде во следниот период да се зајакне стабилноста, а странските директни инвестиции, да бидат начин за фискална стабилност се проценува во “Монетарната политика и стабилноста на банкарскиот систем во регионот – една деценија по банкротот на Леман Брадерс “, која се одржа на вториот ден од самитот на министрите за финансии, гувернери и директори на даночната администрација во регионот.

Гувернерот на Централната банка на Црна Гора, Радоје Жугиќ, рече дека во земјите од Западен Балкан во наредниот период, се очекува благ пораст на каматните стапки и понатамошно подобрување на банкарскиот сектор во сите шест економиите на земјите од Западен Балкан. Тоа е потребно за да се зајакне капитализација на банките.

Во Црна Гора, според него, е уште поважно од финансирање од корпоративниот сектор е населението и да придонесе за зајакнување на финансиската стабилност.

Говорејќи во врска со можна изложеност на регионот на надворешни “шокови”, учесниците очекуваат зачувување на стабилна инфлација во монетарниот систем и зголемување на инвестициите и од домашните капацитети и од меѓународни инвестициски кругови, кои се основа за зачувувањње на стабилноста.

Благодарение на благиот севкупен раст во Западен Балкан и Босна и Херцеговина, профитабилноста на банките се зголемува и според Желимира Распудиќ, вицегувернерот на Централната банка на БиХ, нето-добивката на банките изнесуваше 182 милиони евра во 2017 година, што, со оглед на големината на државата е значителна сума. Комисијата исто така процени дека дигитализацијата на банкарскиот сектор и трансформацијата на овој сектор е иднината на банкарството и дека централните банки треба да се прилагодат на новите трендови, што на крајот ќе придонесе за зајакнување на севкупниот финансиски систем на земјите од регионот.

Продолжи со читање

Странски банки

PSD 2 ја менува играта за многумина

Објавено

на

PSD 2, нова регулација за интернет плаќања на ниво на Европска Унија, влијае на сите инстутиции (државни и приватни) кои имаат онлајн плаќање на нивната веб страна.

Влијание врз банките.

Европските банки мора да ги отворат своите податоци и инфраструктура за да ги исполнат регулаторните барања. И покрај тоа што тврдењето на PSD 2 за испораката на плаќања и пристап до сметки, нејзините последици се прошируваат многу подалеку од таа ограничена област.

Банките би можеле да се стремат кон екосистемски или платформски пристап, додавајќи ги можностите на трети лица на нивните основни бизнис-понуди преку API-ите, создавајќи иновативни бизнис модели и извори на приходи. Банките би можеле да соработуваат со други даватели на инфраструктура, корпорации и FinTechs за драматично подобрување на нивните трошоци и време на пазарот за иновации.

Додека првичниот фокус за PSD2 во повеќето банки е на банкарство на мало, силните конкуренти веќе ги спроведуваат отворените API-ја во трансакциски банкарски и инвестициски услуги за да понудат супериорно искуство на клиентите, увид и вредност на корпоративните клиенти, како и на малопродажните клиенти; како резултат на екстракција на ефикасноста на банките.

Влијание врз платежните компании.

PSD 2 ќе ја зголеми конкурентноста во платниот сектор преку промовирање на отворен пристап до платните системи и сметки.

Иако воведувањето на PSD2 може да се смета за закана за традиционалниот бизнис модел на компаниите за обработка на плаќања, тука постојат можности да се обезбедат услуги за интеграција во мрежи и апликации на трети страни, како и системите за продажба на трговци.

Бизнис моделите за компании со кредитни картички може да бидат засегнати од PSD2, бидејќи трговците на мало и другите индустрии се префрлат на користење на отворени API-и отколку на обработка на картички. Виза и Мастеркард најавија иницијативи за иновации кои укажуваат на фокус на нови услуги и приходи.

Влијание врз други учесници во финансискиот екосистем.

PSD 2 ќе создаде нови регулации, но исто така и нови конкуренти, со оглед на барањата на “трети лица”. Одредбите за отворено банкарство во PSD 2 им овозможуваат на небанкарсите институции, корпорации (како Amazon) или FinTech бизниси директно да пристапат до банкарските сметки на потрошувачите за да вршат плаќања и/или да добијат пристап до податоците за клиентите.

Од гледна точка на крајниот корисник, клиентите прифаќаат нова технологија; обемот на плаќања преку интернет и мобилни телефони значително се зголеми, а корисниците ќе можат да уживаат во моменталните плаќања преку мобилни паричници.

Заштитата на потрошувачите ќе се зголеми преку поголема транспарентност на трошоците и заштита од обвиненија, вклучувајќи и намалена одговорност за клиентите од измамнички плаќања.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250
[ccpw id="39761"]

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange