Connect with us

Странски банки

НЛБ Групацијата оствари нето добивката од 162,2 милиони евра за девет месеци од 2019 година

Објавено

на

НЛБ Групацијата во првите девет месеци од оваа година објави нето профит од 162,2 милиони евра, што е за 2% повеќе во однос на истиот период лани, објави најголемата словенечка банка.

Сите банки членки на НЛБ Групацијата остварија профит заклучно со третиот квартал од 2019 година, вклучувајќи ја и македонската НЛБ Банка која учествуваше во вкупниот профит на матичната банка со речиси 24 милиони евра добивка.

Добивката на Групацијата пред намалување на вредноста и резервираните средства достигна 170,3 милиони евра, што е за 7% повеќе во однос на истиот период од минатата година. Во првите девет месеци НЛБ Групацијата издаде резерви од 9,7 милиони евра, споредено со 19 милиони евра во истиот период минатата година.

Нето приходот достигна 384,7 милиони евра, што е за 4% повеќе во однос на истиот период лани. И покрај екстремно ниските каматни стапки на словенечкиот пазар, растот се засноваше на повисоките нето приходи од камати, кои пораснаа за 3% на годишно ниво и повисоки нето приходи од провизии и надоместоци. Тие се зголемени за 6% во однос на истиот период минатата година.

На ниво на НЛБ Групацијата, нето кредитите на клиентите се зголемија за 5% во однос на крајот на 2018 година, а се зголемија и депозитите на клиентите. Вкупната добивка на билансот на состојба се зголеми за 6% на 13,49 милијарди евра за девет месеци.

Странски банки

Commerzbank ќе затвори повеќе од половина од своите филијали низ Германија!?

Објавено

на

Според „Börsen-Zeitung”, извршниот одбор на германската „Commerzbank AG” планира да затвори повеќе од половина од 1.000-те филијали низ целата земја до крајот на 2023 година. Покрај тоа, се планира да се намалат речиси 10.000 работни места од вкупно 32.792 колку што во моментов брои германскиот банкарски гигант. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Буџетот на Русија поради пандемијата бележи загуба од 14,2 милијарди долари

Објавено

на

Заменик-министерот за финансии на Русија, Владимир Количев, изјави дека рускиот федерален буџет забележа загуба од повеќе од 1.000 милијарди рубли (околу 14,2 милијарди долари) како резултат на пандемија на коронавирусот. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Германија ја зајакнува контролата по скандалот со „Wirecard“

Објавено

на

Германскиот министер за финансии, Олаф Шолц изјави дека сака да воведе промени во системот на надзор на финансиската индустрија во Германија. (more…)

Продолжи со читање

Популарно