Connect with us

Странски банки

НЛБ Групацијата оствари нето добивка од 104,6 милиони евра

Објавено

на

Нето добивката на НЛБ групацијата заклучно со третиот квартал на 2020 година достигна 104,6 милиони евра, што е за 36% помалку во споредба со истиот период минатата година.

Профитот на Групацијата се намали за 57,6 милиони евра како резултат на дополнителни оштетувања и резервации. По дискусијата за остварените резултати, Надзорниот одбор го продолжи мандатот на г-дин Блаж Бродњак за претседател на Управниот одбор за дополнителни пет години.

„Откако бевме сведоци на хибернација на економијата во првата половина на годината поради пандемијата на Ковид-19 и последователниот прекин на јавниот живот и економијата, намалувањето на инфекциите и укинувањето на мерките за борба против епидемијата во летните месеци, НЛБ објавува деловни резултати“, стои во соопштението на групацијата.

Така, НЛБ групацијата забележа нормализирање на приходите, што го достигна нивото како и пред пандемијата. Нето добивката падна за еден процент на 383,3 милиони евра во првите девет месеци, додека добивката пред исправка на вредноста и резервациите падна за два проценти на 167 милиони евра.

НЛБ Банка АД Скопје придонесе со 20,5 милиони евра или учествуваше со 19,59% во вкупната нето добивка на групација во износ од 104,6 милиони евра.

Покрај Бродњак, кој е одговорен за банкарство на мало, приватно банкарство и корпоративно банкарство, Надзорниот одбор им даде нов мандат и на Арчибал Кремсер, одговорен за финансиско работење и на Андреас Буркхард, одговорен за ризиците. Четвртиот член, Петр Брунцлик, се приклучи на одборот во мај.

Домашни банки

Групацијата Штаермеркише Шпаркасе оствари нето добивка од 80 милиони евра во 2020 година

Објавено

на

„Минатата година бараше многу од сите нас. Сите моравме да покажеме истрајност, подготвеност за промена, генијалност и храброст. Главно помагавме во области каде што луѓето беа особено погодени од кризата, и во многу случаи бевме во можност да им понудиме на нашите клиенти приспособени решенија: регионално, во нашите локални експозитури и центри за поддршка, како и преку нашите дигитални платформи. И покрај предизвикувачките услови за работа, Штаермеркише Шпаркасе постигна охрабрувачки стапки на раст. Да се ​​биде во можност да се забележи раст на депозитите, кредитите и на вкупниот биланс на состојба во вакви времиња е голема победа за Штаермеркише Шпаркасе и за сите нејзини вработени. Кај трансакциите со хартии од вредност, дефинираните цели беа дури и надминати. Проектите за спојување со Охридска банка во Северна Македонија и Банкхаус Крентшкер ни отвораат нови можности што сакаме да ги искористиме и ќе ги искористиме. Подготвени сме да го продолжиме патот на раст во 2021 година, па дури и да го надминеме“, вели Герхард Фабиш, главен извршен директор и претседател на Управниот одбор на Штаермеркише Шпаркасе. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

1200 банкарски службеници ќе работат од дома засекогаш!?

Објавено

на

Најголемата европска банка „HSBC” одлучи да префрли повеќе од 1.200 вработени во Велика Британија на постојана работа од дома. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

И Јапонија ќе воведува своја дигитална валута!?

Објавено

на

Јапонската централна банка објави дека започна експерименти за проучување на можноста за издавање сопствена дигитална валута. Со овој потег им се придружува на другите глобални централни банки во истражувањето на опциите во дигиталниот сектор. (more…)

Продолжи со читање
Популарно