Connect with us

Домашни банки

НЛБ Банка ги додели наградите на училиштата со најдобри резултати во предизвикот за собирање пластичен отпад

Објавено

на

Трите основни училишта кои во наградниот предизвик за собирање пластичен отпад во рамките на последниот „НЛБ Месец на штедење“ остварија најдобри резултати, деновиве и официјално ги добија своите награди од НЛБ Банка. Станува збор за награди кои НЛБ Банка ги обезбедив во консултација и на барање на училиштата со цел унапредување на условите за работа и наставно-образовниот процес.

Првонаграденото ОУ „Кирил и Методиј“ од Кочани, чии ученици собраа рекордни 930 кг. пластичен отпад добија 3 смарт табли, втората награда, 2 смарт табли, ја доби ОУ „Тошо Велков Пепето“ од Кавадарци за собрани 705 кг, а третата награда, фотокопир апарат, ја доделивме на ОУ „Блаже Конески“ од Велес кое во акцијата собра 584 кг.пластичен отпад.

За потсетување, во наградниот предизвик во рамките на „ НЛБ Месец на штедење“ училиштата ширум земјата собраа речиси 10 тони пластична амбалажа за рециклирање со што заедно со нив НЛБ Банка даде симболичен придонес кон заштитата на животна средина и одржливиот развој.

Се проценува дека со рециклирање на еден тон пластика се заштедуваат 7.200 киловат часови електрична енергија, што е доволно за нормално функционирање на едно просечно домаќинство цели седум месеци. Инаку, според статистиките, во светот на годишно ниво се генерираат околу 30 милиони пластичен отпад, што претставува повеќе од 12% од целокупното количество цврст отпад, а за да се разгради пластиката, потребни се од 500 до 1000 години. Со рециклирање на пластика се заштедува 80% од вкупната енергија која се користи за производството на нови пластични производи, процес кој е еколошки штетен заради употребата на нафта и други фосилни горива.

Домашни банки

Се појави лажна Facebook страница под името на Шпаркасе Банка

Објавено

на

На „Facebook” е забележана ЛАЖНА Facebook страница под името на Шпаркасе Банка која ги бара Вашите лични податоци за понатамошна злоупотреба! ШПАРКАСЕ БАНКА А.Д Скопје ги известува своите клиенти дека нема никаква поврзаност со тоа и ова е единствениот и официјален профил на банката. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

“Social Friday” во организација на Синдикатот на финансиски организации на Македонија

Објавено

на

Колегите од синдикалните организации на Халкбанк АД Скопје, Комерцијална Банка АД Скопје , Шпаркасе Банка , Стопанска Банка а.д. Скопје, Стопнаска Банка АД Битола, Агенција за Супервизија на Осигурувањата, Фулм и Силк Роад Банка решија да направат позитивни промени и заедно да придонесат кон подобрување на општеството. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Извлечени среќните добитници во големата наградна игра „НЛБ за млади“

Објавено

на

НЛБ Банка ги извлече среќните добитници во големата наградна игра за станбени кредити „НЛБ за млади“. Педесет (50) клиенти, на возраст до 40 години, на кои во периодот од 1 март до 31 мај годинава им се одобри станбен кредит од НЛБ Банка се среќни добитници на парична награда на износ од 20.000 денари. Средствата ќе бидат уплатени на сметката на одобрениот НЛБ Станбен кредит за кој добитникот на наградата аплицирал во промотивниот период. (more…)

Продолжи со читање


Популарно