Connect with us

Останато

Нина Ангеловска [Grouper] за престижниот Forbes: 8Р на претприемништвото денес

Објавено

на

Ако сте сопственик на бизнис не мора да значи дека сте претприемач. Ако тоа беше случај,не би имале потреба од нов и сложен збор. Ако го проверите на Google зборот “претприемач” тоа ќе ви каже дека еден претприемач е лице кое поставува бизнис или бизниси, преземајќи ги финансиските ризици со надеж за профит.

Сепак, економистите и некои од најуспешните претприемачи не би се согласиле. Според економистот Џозеф Алојс Шумпетер (1883-1950), претприемачите не мора да бидат мотивирани од профит, туку сметаат дека тоа е стандард за мерење на постигнувањата или успехот. Питер Дракер, кој е добро познат како татко на модерниот менаџмент, ја збогатува дефиницијата со нагласување на “промена” и “можност”. Тој го дефинира претприемачот како “некој што секогаш бара промени, реагира на него и го искористува како можност”.

Зборот претприемач потекнува од францускиот збор “entreprendre” што значи “да се преземе”.

Илјадници претприемачи од многу различни земји и култури, вклучувајќи ја и Македонија, дојдоа до претприемачкиот микс 8P (Mix 8P). Всушност претприемништвото е многу покомлицирано од еден сложен збор, една дефиниција и еден испит на факултет.

Значи, тука се и 8Р кои ги поставуваат успешните претприемачи. Магијата е формирана од пресекот на повеќето од тие 8Р, па редоследот е ирелевантен.

Миксот 8Р е составен од:

  1. Страст (Passion);
  2. Перцепција (Perception);
  3. Потенцијал (Potential);
  4. Луѓе (People);
  5. Упорно/истрајно учење (Persistent Learning);
  6. Постојана промена (Permanent Change);
  7. Упорност (Perseverance);
  8. Проактивност (Proactiveness).

Ова е само дел од текстот напишан од страна на д-р Нина Ангеловска, која од неодамна е Forbes Contributor.

Таа, научените лекции, совети и поуки од 8 години напорна работа ги сподели во објавата “The 8 P’s Of Entrepreneurship”.

Целиот текст можете да го прочитате ОВДЕ.

 

Останато

Студентите и младите инженери ќе го подобруваат образованието

Објавено

на

Бордот на Европски студенти на технологија (БЕСТ) Скопје и Асоцијацијата на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија потпишаа Меморандум за соработка. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Во Русија има се повеќе милијардери

Објавено

на

Во Русија во 2018 година бројот на милијардери е зголемен за пет од лани и сега има 74 според годишниот извештај на банката Кредит Суис. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Комисијата за хартии од вредност во работна посета на Комисијата за хартии од вредност на Словенија

Објавено

на

Претставници на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија заедно со Комисионерката Лиле Делиџакова на 11 октомври, 2018 година беа во работна посета на Агенцијата за пазар на хартии од вредност на  Република Словенија во Љубљана.

Директорот на Агенцијата за пазар на хартии од вредност Г-дин Милош Час  имаше воведно обраќање во кое ги отслика пазарните движења и состојби во Словенија и изрази подготвеност со сите ресурси да и помогне и да ја поддржи  Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија при нејзиниот информатичко-технолошки  развој и унапредување на капацитетите.

Потоа, беа реализирани неколку работни сесии со Стручните лица кои го изработиле нивниот Информатички систем за известување и обработка на податоци, преку кој овластените учесници на пазарот ги доставуваат своите финансиски и нефинансиски известувања, кои потоа на соодветен начин и во специфичен формат се обработуваат за потребите на регулаторот.

Овој  систем  содржи компонента за размена на информации и податоци поврзани со трговски трансакции кои се случуваат на пазарите на капитал на сите држави членки на ЕСМА.

Ваквата работна посета која  претставува уште еден  чекор за зајакнување на односите меѓу двете институции  беше договорена уште при првата средба на Претседателот на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија М-р Нора Алити  со нејзинот словенечки колега  Г-дин Милош Час која што  се реализираше  на 27 јуни, 2018 година во Љубљана.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange