Connect with us

Странски банки

Нето-добивката на НЛБ во првиот квартал изнесува 18,3 милиони евра

Објавено

на

Нова Љубљанска банка (НЛБ) оствари нето добивка од 18,3 милиони евра во првиот квартал од оваа година, што е за 68 проценти помалку отколку во истиот период претходната година, објави најголемата словенечка банка.

Падот на профитабилноста во Нова Љубљанска банка (НЛБ) се објаснува со кризата поради епидемијата на коронавирус и растот на прилагодувањата на вредностите и резервациите, што енормно се искачи од 600 илјади евра во првиот квартал од минатата година на 28,3 милиони евра во првиот квартал од оваа година.

Според податоците од финансискиот извештај, како резултат на коронавирусот, во првиот квартал се формирани дополнителни прилагодувања на вредноста и резервации во висина од 24,5 милиони евра.

Нето-приходите од камати на Нова Љубљанска банка (НЛБ) во првите три месеци од оваа година достигнаа 77,4 милиони евра, што претставува намалување за три проценти во однос на истиот период лани.

Нето приходот од надоместоци и провизии, од друга страна, се зголеми за шест проценти, на 42,4 милиони евра.

Депозитите на клиентите во првиот квартал се зголемија умерено во однос на крајот на минатата година, додека бруто-кредитите на крајот на првиот квартал изнесуваа 8,13 милијарди евра, што е за два проценти повеќе отколку на крајот на последниот квартал од 2019 година.

НЛБ одржува силна ликвидна позиција на ниво на Групацијата и на ниво на нејзините членки. Вкупната стапка на капитал е 18,5 проценти, што е цврста основа за покривање на сите регулаторни барања во однос на капиталот и во влошени и заострени околности на епидемијата на коронавирус, објави НЛБ.

Странски банки

ПроКредит Групацијата постигна значителни резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

Објавено

на

Групацијата ПроКредит, која главно е активна во Југоисточна и Источна Европа, објави висок финансиски резултат од 94,0 милиони евра за првите девет месеци од 2023 година. Приносот на капиталот значително се подобри на ниво од 13,6 %, со што се нагласуваат среднорочните проекции на групацијата. Добриот резултат главно беше поттикнат од континуираната позитивна динамика на нето-каматната маржа, како и од подобрениот коефициент трошоци-приходи од 58,7%. Стабилните показатели за кредитниот ризик доведоа до умерена цена на ризикот од 20 базични поени, каде спаѓаат и дополнителните резервации за загуби резервирани во третиот квартал на работењето на групацијата во Украина. Како резултат на силниот оперативно-финансиски развој во целата групација, Управниот одбор реши на 26 октомври 2023 година повторно да ги подигне проекциите за финансиската 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Банката во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Северна Македонија. Тој ќе ја преземе функцијата на 1 ноември и ќе ја води канцеларијата на Банката во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ПроКредит Холдинг АД: Успешно спроведена трансформација во акционерско друштво

Објавено

на

Матичната компанија на развојно ориентираната Групација ПроКредит успешно ја заврши трансформацијата на својата правна форма во акционерско друштво (AG). Трансформацијата беше завршена со внесување на ПроКредит Холдинг АД во трговскиот регистар на 27.9.2023 година. Претходно, на Годишното генерално собрание одржано на 5.6.2023 година беше донесена одлука за одобрување на промената на правна форма со многу големо мнозинство. Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура. Деловниот фокус на ПроКредит Холдинг, особено со акцент на Југоисточна и Источна Европа и неговата посветеност да се постигне влијание, остануваат непроменети. (more…)

Продолжи со читање

Популарно