Connect with us

Странски банки

Нето-добивката на НЛБ во првата половина на 2020 година изнесува 73,7 милиони евра

Објавено

на

НЛБ Групацијата оствари нето добивка од 73,7 милиони евра во првата половина од оваа година, што е за 22 проценти помалку во однос на истиот период претходната година, објави најголемата словенечка банка.

Бизнисот во првите шест месеци беше одбележан со епидемијата на вирусот Ковид-19, но надзорниот одбор утврди дека групацијата работи стабилно и профитабилно, и покрај растот на прилагодувањата на вредностите и резервациите, објави НЛБ.

Во првите шест месеци, НЛБ Групацијата оствари нето приходи од работењето во износ од 260 милиони евра, што е идентично како и во првото полугодие од минатата година, и речиси непроменета добивка пред исправка на вредноста и резервации во износ од 115,2 милиони евра, што претставува намалување од еден процент споредено со истиот период лани.

Прилагодувањата на вредностите и резервациите во првото полугодие изнесуваат 33,2 милиони евра, наспроти 5,5 милиони евра во истиот период од претходната година.

Негативното влијание на корона кризата беше делумно компензирано со еднократна продажба на должнички хартии од вредност во износ од околу 330 милиони евра, што имаше позитивно влијание врз работењето на НЛБ Групацијата во износ од 17,2 милиони евра и успешната продажба на НЛБ Вита во вториот квартал со придонес од 11 милиони евра.

Странски банки

Светска банка го откажа извештајот Doing Business поради „местење“ на рангирањето

Објавено

на

Светската банка го откажа објавувањето на извештајот за регулативата за водењето бизнис во земјите ширум светот откако истрагата открила „непримерен притисок“ на челниците при составување на табелата и спорниот пласман на Кина но и на Саудиска Арабија, Обедиенетите Арапски Емирати и Азербејџан. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Србија издаде “зелена обврзница” на износ од една милијарда евра за прв пат во својата историја

Објавено

на

Со издавањето на зелената обврзница, Србија во четвртокот стана една од ретките европски земји и единствена европска земја надвор од Европската унија што издаде зелен инструмент, објави Народната банка на Србија, наведувајќи дека Србија реализирала две емисии на меѓународниот финансиски пазар.Еврообврзница во евра (двојна транша). (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

(ВИДЕО) Германската централна банка пере пари во вистинска смисла на зборот!?

Објавено

на

Кога банкнотите ќе се извалкаат, германската централна банка Бундесбанк, ги пере во вистинска смисла на зборат. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно