Connect with us

Анализи

Нео банки – уште еден предизвик за традиционалното банкарство?

Објавено

на

Со нови иновативни концепти и нови финасиски учесници на пазарот, се чини дека не недостасуваат нови тенденции во банкарството. Дали сте слушнале за банките Moven или Simple, или GoBank? Можеби за Bluebird (American Express) или Mobile Money (T-Mobile)? Ова се сите Нео-Банки. Коренот на зборот “нео” на грчки значи “млад” и “нов”.Значи, што е “Нео-банка”? Во принцип, нео-банка е институција која обезбедува управување со сметката, припејд дебитни карти и некоја форма на штедење без традиционален пристап. Точно, нема филијала и процеси се одвиваат со користење на мобилни телефони и веб-страници. Ова обично вклучува опции како што се мобилно банкарство, P2P плаќања, мобилни алатки за буџетирање и дигитално создавање на сметки во реално време. Во Соединетите Американски Држави, овие институции се директно или индиректно под контрола на Федералната заложба за осигурување на депозити (FDIC).

Нео-банкарството се разликува од традиционалното банкарство и во своите процеси не вклучува голем број луѓе. Оно овозможува лесно и едноставно отворање на сметки, со целосно дигитализирани процеси. Нео-банка е совршена за млади луѓе со едноставни барања, кои своите потреби и обврски кон банката може да ги задоволат со користење на smart телефони, банкомати и слично. Голема е веројатноста банките да овозможат вакви услуги во блиска иднина.

Овие нови учесници се нарекуваат “challenger banks” или во преводот “банки предизвикувачи”. Специјализирани се за точно определени услуги, посебно дигитални, во кои може да се истакне услуга, а не само цената, а со тоа и да се обезбеди побрзо пораст. Се издвојуваат по својата транспарентност, супериорните бази на податоци, поевтини услуги и поедноставни бизнис модели кои самите ги намалуваат трошоците.

Додека нео-банките ги нудат мобилните банкарски опции во соработка со традиционалните банки, останатиот дел од нео-банките кои се борат против банките се стремат да станат независни лиценцирани финансиски институции, кои ќе создадат нови банкарски искуства и нови модели.

Анализи

Кои се околностите за спојување на Дојче Банк и Комерцбанк?

Објавено

на

Не е само политичкиот пејзаж на Германија што гледа пресврт. Сега се чини дека германската влада е подготвена да го санкционира спојувањето помеѓу две од нејзините некогаш големи банкарски сили, Дојче банк и Комерцбанк. Ова се чини дека е потег за да се осигури дека Германија може да тврди дека има еден финансиски играч кој може да обезбеди доволно финансиска поддршка на германските компании дома, а особено во странство. Ова е идеја оптоварена со опасност. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Кој ќе биде најоштетен од воведувањето на прогресивниот данок?

Објавено

на

Повеќе од една деценија во Македонија се употребува рамниот данок. Но, дали го постигна ефектот кој што се очекуваше? Воведен под велот на рамноправност за сите граѓани, всушност го постигна спротивното односно продлабочување на јазот помеѓу богатите и сиромашните. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Банкарската индустрија не е подготвена за новата ера на маркетинг

Објавено

на

Извештајот за Водич за Финансиски маркетинг во 2018 година, спонзориран од Deluxe, е најдобриот ресурс на индустријата за да се разбере распределбата на буџетите, приоритизацијата на стратегиите и предизвиците со кои се соочуваат финансиските пазари на глобално ниво. За прв пат овој извештај, исто така, обезбедува разбирање на алатките за дигитален маркетинг што се користат од страна на финансиските институции за да се подобри насочувањето, да се автоматизира испораката и да се генерираат подобри резултати. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange