Connect with us

Странски банки

НЕОЧЕКУВАНО – Турската централна банка ги намали каматните стапки на 13%

Објавено

на

Tурската централна банка неочекувано ја намали основната каматна стапка за 100 базични поени на 13%, наведувајќи го забавувањето на економската активност.

Ова е спротивно на светскиот тренд на заострување (зголемување) на каматните стапки и е факт, иако инфлацијата во земјата скокна во јули на близу 80% на годишна основа.

Банката ја одржуваше својата каматна стапка на 14% во изминатите седум месеци, откако агресивно ја намали за вкупно 500 базични поени до крајот на минатата година, иако цените во Турција веќе солидно растеа во тоа време. Тоа доведе до остра депрецијација на турската лира во декември 2021 година на рекордно ниско ниво од околу 18,41 лири за еден американски долар, при што локалната валута загуби околу 50% од својата вредност од почетокот на циклусот на намалување на стапката што започна минатиот септември.

Неортодоксните политики што ги заговара претседателот Реџеп Ердоган ги оставија реалните каматни стапки длабоко негативни, а денешната одлука само го зајакнува тој тренд.

Со денешната одлука вкупното намалување на турската основна стапка е веќе 600 базични поени.

Турската лира падна за речиси 1% во однос на доларот на околу 18,15 лири, што е намалување од околу 17,95 непосредно пред денешното изненадувачко намалување на стапката.

Странски банки

ЕБОР ја намали прогнозата за раст на македонската економија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој ја намали прогнозата за економски раст за Македонија за 0,3 проценти. Во последниот извештај за регионалните економски состојби, ЕБOР за Македонија ја намали прогнозата од 3% на 2,7% економски раст. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Со трговската диверзификација и отвореност до подобри работни места, поголем економски раст во Северна Македонија

Објавено

на

Недостигот на трговска диверзификација и концентрацијата на извозот ја ограничуваат улогата на трговијата во економијата на Северна Македонија, со стапки на раст континуирано под оние на ЕУ и другите земји од Западен Балкан. Доколку сака да создаде квалитетни работни места, да ја намали сиромаштијата и да го подобри животниот стандард на луѓето, економијата на земјата треба да стави поголем акцент на трговската диверзификација и отвореност, забележува меѓу другото новиот извештај на Светска банка, Стратегија за трговска политика 2.0 за Северна Македонија што беше презентиран денеска во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарската централна банка ја зголеми референтната каматна стапка за 0,75 процентни поени

Објавено

на

Швајцарската централна банка ја зголеми референтната каматна стапка за 0,75 процентни поени, што е второ зголемување во претходните 15 години. (more…)

Продолжи со читање

Популарно