Connect with us

Лични финансии

Неколку совети од Зак Фридман – како да извлечете најмногу од парите кои ги имате

Објавено

на

За  15 години работа во финансискиот сектор во компаниите како Blekstone и  Morgan Stenli, господинот Зак Фридман гледал како компанијата може да заработи, но и да изгуби пари.

Во продолжение ви прикажуваме неколку совети од него како да извлечете најмногу пари:

1. Финансиски изненадувања можат да му се случат на секого но секогаш бидете подготвени за најлошото

Начинот на кој реагирате на финансиското изненадување може да биде еден од вашите најпрофитабилни финансиски потези. Осигурајте се, заштитете ги свoите инвестиции и секогаш имајте план Б. Кога имате резервен план, и тоа неочекуваното делува помалку проблематично.

2. Кога се во прашање Вашите пари, не постојат недолични прашања

Единствено недолично прашање е тоа кое не го поставувате. На пример, доколку не ја разбирате во целост вредноста на финансискиот производ или услуга, не дозволувајте да настане уште поголема забуна, затоа слободно прашајте се што ви е нејасно. Информирајте се и имајте на ум дека сте во право. Вие сте најдобриот заштитник на вашите финансии, а поставување на прашања е најпаметниот начин да се заштитите од донесување на погрешни финансиски одлуки.

3. Бидете внимателни кога се во прашање кредитните картички

Иако нудат бројни погодности, можат да бидат и голема финансиска катастрофа ако ве доведат во големи долгови. Бидете сигурни дека сте способни секој месец да ги покривате вашите долгови кон кредитната картичка ако дојде до тоа. Во спротивно, кредитната картична не е најдобриот избор за вас.

4. Никогаш не престанувајте да учите за парите

Учењето не престанува кога ќе завршите училиште. Со најдобрите вложувања секојдневно ги усовршувате своите вештини. Не се сметајте за најдобри, бидејќи секогаш постои нешто што не го знаете и секогаш има нешто ново што можете да го научите. Кога станува збор за финансиските совети, читањето е еден од наједноставните начини за учење односно може да ви биде една од најголемите инвестиции. Можете да учите и од луѓето за кои работите, со кои работите или кои работат за вас. Внимателно слушајте ги другите, што зборуваат и како размислуваат за парите, од секој човек може да се извлече некој корисен совет.

5. Не е важно колку пари сте имале на почетокот, секогаш е најважен крајот

Секогаш завршната точка е поважна од почетната точка. Кога станува збор за финансиски успех, не е важно од каде доаѓа, не е важно кое училиште сте го завршиле или кого го познавате. Вистината е дека тие работи можат да ви помогнат, но не ви го отежнуваат постигнувањето на финансиска слобода. Ако напорно работите, или трошите одговорно, паметно вложувате и штедите за пензија, со сигурност ќе бидете во добра финансиска состојба и ќе се стекнете со финансиска слобода. Фокусирајте се на посакуваната цел, а не на почетната точка, важна е вашата иднина, а не вашето минато.

Лични финансии

Финансиски совети од Институтот на овластени ревизори на Република Македонија

Објавено

на

Покрај грижата за вашето здравје и здравјето на вашите најблиски, периодов е навистина тешко да се фокусирате на финансиското планирање, организирањето на средствата и стабилноста на инвестициите. Сепак, глобалната пандемија налага детално и одговорно планирање на финансиите, со цел оваа (досега) краткорочна криза да не се претвори во долготраен финансиски проблем. Од таа причина, Институтот за ревизија на РМ издвои неколку совети кои би можеле да ви помогнат во невообичаениот период низ кој сите ние поминуваме. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

5 совети за вашиот бизнис од Џек Ма

Објавено

на

Џек Ма има нето вредност од 40 милијарди долари. Тој го трансформираше B2B пазарот со тоа што ја создаде најголемата B2B платформа во светот, Алибаба. Во слободно време тој е life & business coach. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Генерали Инвестментс советува: Неопходен е избалансиран пристап кон инвестициите, со поголема изложеност кон индустриите кои подобро ја преживеале кризата

Објавено

на

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите. (more…)

Продолжи со читање

Популарно