Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

НЕДЕЛА НА ШТЕДЕЊЕ: „Удриле“ ли Македонците на штедење, за колку пораснале депозитите?

Објавено

на

Штедењето на средства во домашните банки и натаму е еден од претпочитаните методи на македонските граѓани, како и на компаниите, без оглед што каматите на штедните влогови се доста ниски со цел да се мотивираат различни методи на инвестирање на паричната маса. Според податоците на НБРМ вкупните депозити за годинава се зголемени за дури 10,1%. Раст има и кај депозитите на населението, но и кај корпоративното штедење, со тоа што повеќе депозити имало кај физичките лица кои очигледно не ги „чуваат“ парите под перница, туку на штедна книшка.

Гледано според податоците за септември вложени се 394,472 милиони денари, од кои како што споменавме „грото“ се депонирани од домаќинствата, односно вкупно 262,458 милиони денари. Компаниите во вкупните депозити до септември годинава учествуваат со 104,178 милиони денари. Тоа значи дека и потенцијалната кредитна маса на комерцијалните банки претежно доаѓа од депозитите на самите граѓани. На месечна основа состојбата со депозитите во септември споредено со истиот месец лани изнесува 0,2% и бележи мал пад како резултат на намалување на депозитите од корпоративниот сектор за 1%.

Вкупната парична маса во која влегуваат парите во оптег, депозитните пари, краткорочните и долгорочните депозити, во септември годинава изнесува 438,662 милиони денари и има годишен раст од 9,9%, додека пак месечниот раст е минимален со 0,1%.

Вкупните кредити, на годишна основа се зголемени за 6,4%, во поголем дел поради зголеменото кредитирање на секторот „домаќинства“. Доколку се исклучи ефектот на извршените отписи на сомнителни и спорни побарувања под влијание на регулаторните промени, годишниот кредитен раст изнесува 7,1%.

Во септември 2019 година, вкупните депозити на корпоративниот сектор се намалија на месечно ниво за 1,0% пред сѐ поради намалените депозити во странска валута (краткорочни и долгорочни). Овој ефект делумно е неутрализиран преку растот на депозитните пари и во помала мерка и преку долгорочните депозити во денари. Годишниот раст на депозитите од 11,1% е резултат на зголемувањето на сите категории, со најголем придонес на депозитните пари и краткорочните депозити во странска валута.

Според податоците на НБРСМ банките и штедилниците, во септември им одобриле кредити на домаќинствата коишто се повисоки за 0,8% и 9,5%, на месечно и годишно ниво, соодветно. На месечно ниво, кредитирањето на домаќинствата во странска валута е поголемо од кредитирањето во домашна валута, додека на годишно ниво придонесот е во обратна насока, односно кредитирањето во денари е поголемо, во однос на кредитирањето во странска валута. Со исклучување на ефектот од извршените отписи на сомнителните и спорните побарувања, согласно со одлуката на Народната банка, годишниот кредитен раст кај домаќинствата во септември изнесува 10,3%.

Во септември, од аспект на намената на кредитите одобрени на физичките лица, кај потрошувачките и станбените кредити, како најзастапени категории, е забележан месечен раст од 1,0% и 0,6%, соодветно, како и годишен раст од 12,8% и 11,9%, соодветно. Автомобилските кредити, овој месец, оствариле месечен пад од 1,4%, додека на годишно ниво се повисоки за 4,8%. Кредитите одобрени на кредитни картички бележат надолна месечна и годишна промена од 0,5% и 2,3%, соодветно, додека, негативните салда на тековните сметки оствариле месечно и годишно зголемување од 2,1% и 2,3%, соодветно. Кај кредитите одобрени врз други основи е евидентиран месечен раст од 1,0%, како и годишен пад од 8,2%, информира НБРСМ.

Основната каматна стапка на Народна банка за денарски депозити беа валутна клаузула за 2019 година се движеше од 1,89 до 1,95%.

Анализи

Предлог-буџет за 2020 вреден 3,9 милијарди – Дали е одржлив и на што најмногу ќе се троши догодина?

Објавено

на

Со Предлог буџетот за 2020 година растат социјалните трансфери, а ќе се одвојат повеќе пари за образование и здраство, ќе се зголемат платите на вработените во овие сектори, ќе се зголемат пензиите за 700 денари и ќе се плаќаат субвенции на бизнисмени за придонеси кои ќе ги зголемат платите од 600 до 6.000 денари. Според драфт верзијата на документот предвидено е и намалување на буџетскиот дефицит на ниво од 2,3% од БДП или 17.385 милиони денари во апсолутен износ. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Македонецот сака 565 евра просечна плата и вработување според знаења и вештини

Објавено

на

Порталот Vrabotuvanje.com.mk за време на првиот регионален онлајн саем за вработување во Македонија (Виртуелни денови за вработување 2019) спроведе истражување со цел да се откријат сличностите и разликите во условите за работа во Хрватска, Србија, Босна и Херцеговина и Македонија. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Ангеловска: Со Предлог-буџетот за 2020 година највисоки средства досега за човечки капитал

Објавено

на

Со буџетот за 2020 година се инвестираат највисоки средства досега за човечки капитал, односно: здравство, образование и социјална заштита. Министерката за финансии Нина Ангеловска на презентацијата на Предлог-буџетот за 2020 година рече дека вкупно 154 милијарди денари ќе се инвестираат во здравството, образованието и социјалната заштита, што е 64% од вкупните расходи или зголемување за околу 10 милијарди во однос 2019 година. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange