Connect with us

Осигурување

НЕДЕЛА НА ОСИГУРУВАЊЕ: Што претставува животното осигурување?

Објавено

на

Шансата за ризик секогаш постои. Доколку се прашувате некогаш што вие можете да направите за да се заштитите од тој ризик и да ги ублажите последиците кои истиот ги носи со себе веројатно единствениот одговор на кој помислувате е токму осигурувањето.

Според светската практика сите ние сме запознаени со два главни видови на осигурување – животно и неживотно. Ставајќи особен акцент на животното осигурување накратко ќе ги објасниме неговите главни карактеристики.

Зошто треба да размислите околу животното осигурување?  

Главната цел на секоја политика на осигурување е токму заштитата на вашето семејство, вашите најблиски и сакани од ризикот од финансиската несигурност која би ги очекувала во случај вам да ви се случи нешто непосакувано. Едноставно, животното осигурување е тука за најтешките моменти да не бидат уште потешки туку да помогне и да овозможи потребни финансиски средства. Во случај на смрт, доколку имате брачен другар со кој што имате деца, сте го дале станот под хипотека бидејќи ви требале пари за одредени вложувања, имате сметки за кредитни картички и слични други трошоци (долгови) би размислиле ли во случај на ваша смрт дали тие ќе имаат доволно пари да ја задржат куќата, да го платат школувањето или да го исплатат долгот на вашите картички кој сте го оставиле? Сте размислиле ли како би било сиот тој товар да го префрлите на вашето семејство?

Се разбира дека би сакале да ги заштитите и да ги ослободите од дополнителни проблеми во и така веќе тешките моменти.

Овој инструмент со многуте свои функции и целокупната флексибилност гледајте го како алатка во вашето финансиско планирање. Освен што може да се користи за плаќање на сите трошоци после вашата смрт и покривање на сите долгови, тоа може да послужи и како замена на приходот, односно, обезбедување на вашиот брачен другар и вашето семејство со поголемо чувство на финансиска сигурност.

Да сумираме, осигурувањето на живот е договор помеѓу носителот на полисата за осигурување и осигурувачот, каде што осигурувачот ветува дека ќе плати назначена сума на пари (финансиски надоместок) по смртта на осигуреното лице (најчесто истото е носител на полисата), во замена на премијата која ќе ја плаќа осигуреното лице во текот на неговиот живот. Различните договори за животно осигурување може да варираат во одредени граници и во зависност од истите, други настани како што се различни болести исто така може да предизвикаат плаќање. Носителот на полисата плаќа премија, редовно на рати или како една целосна сума, според договор.

Политиките за живот се правни договори и условите на договорот ги опишуваат ограничувањата на осигурените настани. Специфичните исклучоци често се запишуваат во договорот за ограничување на одговорноста на осигурувачот, а како најчести вообичаени примери се тврдењата поврзани со самоубиство на осигуреникот, измама, војна, немири.

Осигурување

Мој миленик – нов пакет на пазарот од Триглав Осигурување

Објавено

на

Триглав Осигурување воведува нов пакет на пазарот, Мој миленик, наменет за осигурување на кучиња. Пакетот обезбедува лекување на милениците и осигурување од ризиците смрт од болест и од несреќен случај. Триглав, во рамките на пакетот, бесплатно го вклучува и MyKi уредот за следење, како дополнителна алатка за што подобра безбедност на милениците. (more…)

Продолжи со читање

Осигурување

Адвокатот Мирослав Вујиќ избран за член на Надзорниот одбор на Триглав пензиско друштво

Објавено

на

Триглав пензиско друштво АД Скопје преку соопштение на Македонска берза ја известува јавноста за промени во Надзорниот одбор на Друштвото. (more…)

Продолжи со читање

Осигурување

Македонски експерти ќе бидат дел од глобалниот настан насловен како „Иднината на осигурувањето во Европа“

Објавено

на

Во организација на водечката меѓународна новинарска агенција „Reuters” се организира Глобален настан насловен како „Иднината на осигурувањето во Европа“. Настанот е виртуелен и ќе биде одржан на 24-ти и 25-ти ноември. (more…)

Продолжи со читање

Популарно