Connect with us

Осигурување

НЕДЕЛА НА ОСИГУРУВАЊЕ: Историјата на животното осигурување

Објавено

на

Иако можеби изгледа како модерен производ основните принципи на на животното осигурување се формирани пред повеќе од 2000 години. Примарната човечка грижа отсекогаш била заштитата од ризик, а прифаќањето на смртноста еден од најтешките, но и најважните чекори кои човештвото некогаш ги има преземено во процесот на создавање на современа цивилизација. На кратко, ние ќе ви го претставиме потеклото и ќе ви ги објасниме корените на животното осигурување пред тоа да го добие својот модерен облик.

Првиот историски запис за она кое се знае како осигурување на живот доаѓа од античките Римјани. Каиус Мариус, римски воен лидер создал т.н ,,погребен клуб’’ помеѓу неговите војници. Овие групи првично биле составени од војници, но на крајот удел имале и сите нивоа на римското општество. Сето ова започнало од верувањето на Римјаните дека доколку некое лице не е соодветно закопани, со сите церемонии за оддавање почит,  нивниот дух ќе се вознемири и нема да може да помине во следниот свет. Овие суеверни ставови станале темелите на римската традиција поврзана со финансирање на погребите. Луѓето месечно донирале во погребните клубови и кога еден член ќе починел клубот во целост го финансирал погребот, а понекогаш и на семејството на починатиот му давале и дел од парите.

Најстарата полиса за осигурување на живот стапила на сила на 15 јуни 1583 година во Англија. Полисата била на име на Вилијам Гибонс, човек кој работел  во производството на сол и подготвување на месо и риба во истото. Полисата била издадена од Ричард Мартин. Во тој период полиси за осигурување биле издавани од страна на поединци и можеле да бидат издадени и од тотални странци, а не од осигурителни компании.

Првата официјална компанија специјализирана за осигурување на живот била Annuity Association основана од Др. Ашетон на 4ти октомври 1699 година. Оваа компанија била принудена да ги затвори своите врати 46 години подоцна, во 1745 година, поради банкрот.

На кратко, ова се далечните почетоци на животното осигурување кои колку и да личат поразлично од денешните и колку и да е нивната форма изменета сепак нивната длабока суштина е иста. Без разлика во кој облик се сретнуваат истите низ годините, нивната цел е успешно да управуваат со ризикот кој ги демне сите луѓе и да обезбедат финансиска закрила во моментите кога е тоа потребно.

Осигурување

Мој миленик – нов пакет на пазарот од Триглав Осигурување

Објавено

на

Триглав Осигурување воведува нов пакет на пазарот, Мој миленик, наменет за осигурување на кучиња. Пакетот обезбедува лекување на милениците и осигурување од ризиците смрт од болест и од несреќен случај. Триглав, во рамките на пакетот, бесплатно го вклучува и MyKi уредот за следење, како дополнителна алатка за што подобра безбедност на милениците. (more…)

Продолжи со читање

Осигурување

Адвокатот Мирослав Вујиќ избран за член на Надзорниот одбор на Триглав пензиско друштво

Објавено

на

Триглав пензиско друштво АД Скопје преку соопштение на Македонска берза ја известува јавноста за промени во Надзорниот одбор на Друштвото. (more…)

Продолжи со читање

Осигурување

Македонски експерти ќе бидат дел од глобалниот настан насловен како „Иднината на осигурувањето во Европа“

Објавено

на

Во организација на водечката меѓународна новинарска агенција „Reuters” се организира Глобален настан насловен како „Иднината на осигурувањето во Европа“. Настанот е виртуелен и ќе биде одржан на 24-ти и 25-ти ноември. (more…)

Продолжи со читање

Популарно