Connect with us

Останато

НЕДЕЛА НА ИНОВАЦИИ: Kiimo – македонска апликација за достава на пратки

Објавено

на

Преку апликацијата Kiimo ќе имате можност за достава на пратки додека се движите, шетате или работите во урбана средина, која може да донесе дополнителна заработка и да го реши проблемот на изгубените и недоставени пратки.

 

Kiimo е апликација во сегментот на економија на споделување, која што го решава проблемот на достава на пратки во урбани средини. Со зголемување на обемот на купување на интернет, луѓето се почесто се соочуваат со проблемот на ненавремено доставени или недоставени пратки. Тоа се случува затоа што логистичките компании се специјализирале и го оптимизирале процесот на доставување само на долги дестинации, на пример од Германија до Македонија, но сè уште немаат ефикасен начин за доставување во урбани средини.

Апликацијата Kiimo цели кон тоа да го демократизира начинот на доставување преку вклучување на сите луѓе во процесот на достава. Тоа значи дека секој може да биде и испраќач и доставувач. Ние сме првата апликацијата која што ќе ги поттикне луѓето повеќе да пешачат, а со тоа и да заработат.

Фото: Inovativnost.mk

Апликацијата е базирана на ГПС технологија, што значи дека подигнувањето на пратките се врши од местото каде што се наоѓа испраќачот. Апликацијата на почетокот ќе биде промовирана во Скопје, Загреб и Љубљана.

Заработката на секој доставувач ќе изнесува 75% од износот платен за достава, што значи дека доколку доставата чини 100 денари, доставувачот ќе добие 75 денари.

 

Повеќе детали на ЛИНК.

Останато

Ангеловска: Реотварањето на економијата – побрзо, приходите во јуни – подобри од очекуваното

Објавено

на

Наплатата на приходите во јуни значително подобра од проекциите, што укажува на тоа дека реотварањето на економијата ќе оди побрзо од очекуваното. За јуни наплатата на приходите во однос на лани е 9,6%, што е подобрување во однос на претходните два месеци. Дури има и натфрлање на одредени давачки за високи проценти во однос на лани како кај персоналниот данок на доход и придонесите. Ова го истакна министерката за финансии Нина Ангеловска на редовната прес-конференција за месечното извршување на буџетот, кои во насока на зголемена транспарентност е одржуваат од почетокот на COVID-19 кризата. (more…)

Продолжи со читање

Останато

УЈП: Се заокружи второто тримесечје на МојДДВ за 2020 година, исплата ќе се врши во август

Објавено

на

Управата за јавни приходи известува дека на 30.06.2020 година се заокружи второто тримесечје од 2020 година за поврат на ДДВ кај физичките лица. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Извршниот директор на „Airbnb“, Брајан Чески: „Ни требаа 12 години да го изградиме брендот, а изгубивме скоро сè за само 6 недели“

Објавено

на

Можете да поминете децении во градењето на вашиот сон, а светот може да го уништи со нешто што е случајно како пандемија на непознат вирус. Ова е точно она што и се случи на компанијата „Airbnb“ и на нејзиниот извршнен  директор Брајан Чески, со појавата на Ковид-19 годинава. (more…)

Продолжи со читање

Популарно