Connect with us

Останато

НЕДЕЛА НА ИНОВАЦИИ: Користете иновации за да го развивате вашиот бизнис

Објавено

на

Успешното искористување на новите идеи е клучно за деловното работење. Тоа може да ги подобри процесите во компанијата, да донесе нови и подобри производи, а со тоа и услуги на пазарот. Дополнително, иновацијата ќе ја зголеми нејзината ефикасност и што е најважно, ќе се подобри профитабилноста на фирмата.

Пазарите – без разлика дали се локални, регионални, национални или глобални – стануваат многу конкурентни. Конкуренцијата е зголемена како резултат на поширок пристап до новите технологии и зголемените можности за доделување на знаење понудени од Интернет.

Со помош на неколку совети може да се направи иновативност кој ќе биде клучен деловен процес што потоа може да ги прикаже различните пристапи кои што може да се преземат. Советите се за планирање на иновации и создавање на соодветно деловно опкружување за развој на идеите во компанијата. Исто така, се истакнува помошта и поддршката што им е достапна за иновативните бизниси. 

ДЕЛОВЕН СЛУЧАЈ ЗА ИНОВАЦИЈА

Разликата помеѓу изумот и иновацијата е важно да биде јасна. Инвенција е нова идеја. Иновацијата е комерцијална примена и успешно искористување на идејата. Во основа, иновацијата значи воведување нешто ново во вашата деловна активност.

А тоа може да биде:
– подобрување или замена на деловните процеси, за да се зголеми ефикасноста и продуктивноста, или да се овозможи бизнисот да го прошири опсегот или квалитетот на постојните производи или услуги.
– развој на нови и подобрени производи и услуги – честопати за да се задоволи брзото менување на побарувањата или потребите на клиентите или потрошувачите.
– додавање на вредноста на постојните производи, услуги или пазари за да се разликува бизнисот од нејзините конкуренти и да се зголеми проценетата вредност на клиентите и на пазарите.
– иновативноста може да значи единствен голем напредок – на пример, тотално нов производ или услуга. Сепак, може да биде и серија на мали, постепени промени. Без оглед каква форма и да е, иновацијата е креативен процес. 

ИДЕИТЕ МОЖЕ ДА ПОТЕКНУВААТ ОД:

во работната средина, на пример од вработените, раководителите или работата во рамките на истражување и развој;
надвор од бизнисот, на пример од добавувачи, клиенти, извештаи за медиуми, истражување на пазарот направено од друга организација, или универзитети и други извори на нови технологии;
– успехот доаѓа од филтрирање на тие идеи, идентификување на оние на кои деловните активности ќе се фокусираат и примена на ресурси за нивно искористување. 

ВОВЕДУВАЊЕТО ИНОВАЦИЈА МОЖЕ ДА ВИ ПОМОГНЕ:

 • За подобрување на продуктивноста;
 • Да ги намалите трошоците;
 • Да бидете поконкурентни;
 • За изградба на вредноста на брендот;
 • За воспоставување на нови партнерства и односи;
 • За зголемување на прометот и подобрување на профитабилноста.

БИЗНИСИТЕ ШТО НЕ УСПЕВААТ ДА ИНОВИРААТ, РИЗИКУВААТ:

 • Губење на уделот на пазарот на конкурентите;
 • Паѓање на продуктивноста и ефикасноста;
 • Губење на клучниот персонал;
 • Постојано намалување на профитот;
 • Излегување од деловна активност.

Останато

Ангеловска: Реотварањето на економијата – побрзо, приходите во јуни – подобри од очекуваното

Објавено

на

Наплатата на приходите во јуни значително подобра од проекциите, што укажува на тоа дека реотварањето на економијата ќе оди побрзо од очекуваното. За јуни наплатата на приходите во однос на лани е 9,6%, што е подобрување во однос на претходните два месеци. Дури има и натфрлање на одредени давачки за високи проценти во однос на лани како кај персоналниот данок на доход и придонесите. Ова го истакна министерката за финансии Нина Ангеловска на редовната прес-конференција за месечното извршување на буџетот, кои во насока на зголемена транспарентност е одржуваат од почетокот на COVID-19 кризата. (more…)

Продолжи со читање

Останато

УЈП: Се заокружи второто тримесечје на МојДДВ за 2020 година, исплата ќе се врши во август

Објавено

на

Управата за јавни приходи известува дека на 30.06.2020 година се заокружи второто тримесечје од 2020 година за поврат на ДДВ кај физичките лица. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Извршниот директор на „Airbnb“, Брајан Чески: „Ни требаа 12 години да го изградиме брендот, а изгубивме скоро сè за само 6 недели“

Објавено

на

Можете да поминете децении во градењето на вашиот сон, а светот може да го уништи со нешто што е случајно како пандемија на непознат вирус. Ова е точно она што и се случи на компанијата „Airbnb“ и на нејзиниот извршнен  директор Брајан Чески, со појавата на Ковид-19 годинава. (more…)

Продолжи со читање

Популарно