Connect with us

НБРМ

НБРМ ќе ја организира Шестата меѓународна истражувачка конференција

Објавено

на

Народната банка на Република Македонија ја известува јавноста дека ќе ja организира Шестата меѓународна истражувачка конференција насловена како: Централното банкарство во услови на продолжена глобална неизвесност: Најновите лекции додека се бара „новата нормала“.

Новина оваа година е тоа што Истражувачката конференција на Народната банка на Република Македонија ќе се организира во рамките на заеднички настан со Лондонската школа за економија, ЛСЕЕ ‒ Истражување за Југоисточна Европа и нивната конференција насловена како: Социјална кохезија во земјите од Југоисточна Европа. Овој заеднички настан ќе се одржи во периодот 5‒7 април 2017 година во хотелот „Холидеј ин“, во Скопје.

 

Истражувачката конференција на Народната банка на Република Македонија  традиционално се организира по повод одбележувањето на годишнината од монетарното осамостојување на Република Македонија, a оваа година е во знакот на одбележувањето на 25-годишниот јубилеј од овој настан. По повод овој јубилеј, на почетокот на Конференцијата ќе се одржи панел-дискусија посветена на процесот на транзицијата во регионот, на кој ќе учествуваат високи претставници од меѓународните финансиски организации, академските институции и централните банки. Воедно, на Конференцијата ќе бидат презентирани истражувачки трудови на претставници од централните банки и академските институции од регионот и пошироко. 

 

Оваа конференција вообичаено ги спојува истражувачите од централните банки и академската заедница и обезбедува дискусија заснована врз истражувања и совети коишто се релевантни за централните банкари и другите носители на политиките во регионот.

 

Програмата за конференцијата можете да ја погледнете тука.

 

 

НБРМ

Средба Ангеловска-Бежоска ‒ Бомгартнер: Монетарната политика е соодветно поставена да одговори на нагорните инфлациски движења

Објавено

на

Заради последните податоци за инфлацијата, којашто и во април забрза, како и заради влијанието на ваквите остварувања врз инфлациските очекувања, Народната банка продолжи со постепеното зголемување на основната камата. Притоа, затегнувањето на монетарната политика е умерено. Ценовната стабилност е неопходен предуслов за поддршка на стабилен и долгорочен економски раст. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Вицегувернерката Митреска: Се очекува стабилизирање на глобалните цени на храната и енергентите

Објавено

на

Шокот што го предизвика војната во Украина врз цените на примарните производи на светските берзи придонесе за поголема нагорна корекција на стапката на инфлацијата и кај нас. Aко очекувавме раст на цените на нафтата од 4% во октомври, сега очекувањата за оваа година се околу 50%, кај храната се очекуваше главно стагнација, а сега двоцифрен раст, посочува вицегувернерката на Народната банка, Ана Митреска, во интервју за „Утрински брифинг“. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Гувернерката Ангеловска-Бежоска ги презентираше априлските проекции пред дипломатскиот кор и меѓународните организации

Објавено

на

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска денеска ги претстави најновите, априлски, макроекономски проекции на Народната банка, пред меѓународната заедница – дипломатскиот кор и претставниците на меѓународните институции. На настанот присуствуваа претставници на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Обединетите нации (ООН), Програмата за развој на ООН (УНДП),  Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), Делегацијата на Европската Унија (ЕУ), како и на дипломатските претставништва на Албанија, Унгарија, Словачка, Обединетото Кралство, Бугарија, САД, Холандија, Кина, Австрија, Хрватска, Германија, Словенија, Италија, Франција, Србија, Швајцарија, Шпанија и Косово. (more…)

Продолжи со читање


Популарно