Connect with us
P2_P_MK_1600x400

НБРМ

НБРМ: Зголемен интерес за инвестициски фондови

Објавено

на

Вкупните средства на инвестициските фондови во Македонија во вториот квартал на 2018 година бележат квартален раст од 4,0% и годишен раст од 21,7% според најновите податоци на Народната банка.

Заклучно со вториот квартал годинава, вкупните средства кај инвестициските фондови изнесуваат околу 100 милиони евра. Кај Комисијата за хартии од вредност регистрирани се 15 отворени и 6 приватни инвестициски фондови.

Остварениот раст на квартална основа главно се должи на зголемувањето на вложувањата во сопственички хартии од вредност и валути и депозити, додека годишниот раст е резултат на вложувањата во сопственички и должнички хартии од вредност, а во помал обем и валути и депозити. На страната на обврските, кварталниот и годишниот раст генерално се сконцентрирани кај капиталните сметки.

НБРМ

Во април е забележан раст на кредитите и депозитите

Објавено

на

Според податоците од извештајот на Народната банка за монетарните движења во земјава, забележан е раст на кредитите и депозитите во април. Податоците покажуваат дека растот е забележан и кај секторот население и кај домаќинствата. Годишно растот на депозитите е 13,1%, додека кај кредитите 8,9%. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Средба Ангеловска-Бежоска – Османи: Народната банка е посветена на евроинтегративните процеси

Објавено

на

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска оствари работна средба со вицепремиерот задолжен за европски прашања, Бујар Османи. Средбата следеше по годинешниот Економски и финансиски дијалог меѓу Европската Унија (ЕУ) и Западен Балкан и Турција на кој беа усвоени заклучоците коишто содржат исклучиво позитивни оцени за поставеноста на монетарната политика кај нас и воопшто, за заложбите на Народната банка за исполнување на насоките на ЕУ дадени минатата година во однос на Програмата за економски реформи. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Ангеловска-Бежоска и Тевдовски на Економскиот и финансиски дијалог меѓу ЕУ и Западен Балкан и Турција

Објавено

на

Гувернерката на Народната банка, д-р Анита Ангеловска-Бежоска и министерот за финансии, д-р Драган Тевдовски, денес, во седиштето на Советот на Европската Унија во Брисел учествуваат на Економскиот и финансиски дијалог меѓу ЕУ и Западен Балкан и Турција. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange