Connect with us

НБРМ

НБРМ: Дамите ќе ги водат финансиите на државата

Објавено

на

Народната банка до Собранието достави предлог Емилија Нацевска и Ана Митреска да бидат избрани за вицегувернерки на банката. Предлогот од НБРМ доаѓа по спроведување на јавен оглас за избор на вицегувернери.

Емилија Нацевска во моментов работи како советник на гувернерот за платни системи и евроинтеграции, а во минатото еднаш била вицегувернерка на НБРМ.

Ана Митреска во моментов работи како директор на дирекцијата за монетарна политика и истражување во НБРМ.

Официјалнот допис до Собранието испратено од Гувернер Анита Ангеловска – Бежовска и биографиите на новите вицегувернерки може да ги најдете тука.

НБРМ

Ангеловска-Бежоска на 7. средба на гувернерите од регионот

Објавено

на

Во изминативе години се забележува побрз раст на секторот финтек во Централна и Југоисточна Европа, иако тој значително заостанува зад оној во развиените економии. Финансиските иновации поттикнати од финтек-компаниите во основа водат до подобри и поконкурентни финансиски услуги, а истовремено поттикнуваат поголема конкуренција и иновирање кај традиционалните финансиски институции – банките“ – истакна гувернерката на Народната банка, д-р Анита Ангеловска-Бежоска на 7. средба на гувернерите од регионот, којашто се одржа вчера во Савудрија, Хрватска. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

НБРМ донесе одлука за намалување на основната каматна стапка на ниво од 2,25%

Објавено

на

Централна Банка

На 12 март 2019 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на која беа разгледани клучните показатели за домашната економија и движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари, во контекст на поставеноста на монетарната политика. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Македонците сеуште практикуваат плаќање во кеш, но тој тренд полека се менува

Објавено

на

Статистичките податоци на Народната банка за септември 2018 година покажуваат дека од вкупниот број трансакции реализирани со кредитни трансфери или приближно пет милиони, во хартиена форма се реализирани 2.896.599 трансакции, додека електронски 2.069.280. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange