Connect with us

Домашни банки

НБРМ анализа: Расте ликвидноста на банките

Објавено

на

Централна Банка

Во второто тримесечје на 2018 година, ликвидните средства на банките49 на сметките кај НБРМ се зголемија за 441 милион денари, наспроти намалувањето во претходниот квартал. Растот на ликвидноста на банките во вториот квартал од годината беше одраз на намалениот интерес на банките за пласирање на слободните ликвидни средства во краткорочни депозити кај НБРМ. Состојбата на монетарните инструменти во второто тримесечје се намали за 492 милиона денари, што во услови на одржување на состојбата на благајничките записи на ниво од 25.000 милиони денари50, во целост произлегува од намалувањето на износот на расположливи депозити преку ноќ, при мал раст на расположливите депозити на 7 дена.

Автономните фактори на нето-основа придонесоа за умерено повлекување ликвидност од банкарскиот систем, во  износ од 75 милиони денари. Според анализата на поединечните автономни фактори, главните текови коишто предизвикаа повлекување ликвидни средства од банкарскиот систем беа трансакциите на државата и готовите пари во оптек. Од друга страна, за раст на ликвидноста на банките, но во помал обем, придонесоа девизните интервенции на НБРМ со банките поддржувачки.

Во второто тримесечје на 2018 година износот на ликвидни средства на сметките на банките кај НБРМ над нивото на задолжителната резерва беше значително повисок во споредба со претходниот квартал. Состојбата на ликвидните средства на банките на сметките кај НБРМ во вториот квартал од годината беше повисока за 9,0%, во просек, од задолжителната резерва, што е забележително повисоко остварување во споредба со претходниот квартал (во просек 1,0% над задолжителната резерва). Растот на вишокот ликвидни средства произлегува од определбата на банките за одржување на вишокот ликвидни средства на сметки кај НБРМ, во услови на пониски каматни стапки на расположливите депозити кај НБРМ.

На крајот на вториот квартал од годината примарните пари51 се пониски за 2,5% на годишна основа, што е умерено понизок пад во споредба со претходниот квартал или 5,6% на годишна основа

Домашни банки

ЕБОР: Во Македонија има многу банки, а пазарот е мал

Објавено

на

Во Македонија има многу банки а пазарот е мал. Во најновиот извештај за за транзицијата 2018-2019, ЕБОР сугерира конослидација на банкарскиот сектор и развивање на капацитетите за обновлива енергија. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Комерцијална банка најуспешна во тргување на девизните пазари

Објавено

на

Светскиот магазин Global Finance, со седиште во Њујорк, САД,  на Комерцијална банка АД Скопје ѝ ја додели наградата „Најдобар FX Провајдер за Република Македонија (Најдобар давател на услуги од областа на девизните пазари во Македонија за 2019 година)“. Ова е петто  по ред  признание за најуспешно работење на Комерцијална Банка АД Скопје во доменот на тргување со финансиски инструменти во Република Македонија,  доделено од Global Finance. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Капитал банка ја прошири својата мрежа на експозитури во Кисела Вода, Скопје

Објавено

на

Капитал банка АД Скопје продолжи со проширување на својата мрежа на експозитури на територијата на град Скопје, водена од својата мисија за градење на доверба, сигурност и посветеност кон клиентите, нудејќи им највисок стандард на финансиски услуги. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange