Connect with us

Останато

На 24-ти јануари во оптек се пушта нова монета од 2 евра

Објавено

на

 

Федералната влада на Германија одлучи да кова и издаде комеморативна монета од 2 евра посветена на градот Хамбург со мотивот на Филхармонијата Елба која ќе се пушти во оптек на 24 јануари 2023 година.

Ковањето нови монети е во полн ек во Хамбург.

Бундесбанката најави дека треба да бидат пуштени во оптек до 30 милиони вакви монети.

„Ние ја сакаме Филхармонијата Елба и наскоро ќе можете да платите со неа“, твитна во средата финансискиот сенатор од Хамбург, Андреас Дресел (СПД).

Монетата го означува почетокот на серијата монети „Bundesländer II“, во која секоја година една европска земја треба да се одликува со комеморативна монета од 2 евра со препознатлив симбол. Редот на покраините почестени со паричка е избор на Претседателството на Федералниот совет. Новата серија особено се фокусира на културниот идентитет и регионалните карактеристики на поединечните држави. Така, тоа е тематско продолжение на успешната претходна серија „Bundesländer“ (2006 – 2022).

Монетите постепено ќе бидат пуштени во оптек како дел од вообичаените парични потреби на банките и трговците и затоа порано или подоцна сите монети ќе се појават во платежниот промет.

Новата монета од 2 евра ја дизајнираше уметникот Михаел Ото од Роденбах.

Федералниот совет избра на оваа монета да ја прикаже Филхармонијата Елба, концертна сала и симбол на слободниот и ханзеатскиот град Хамбург.

Со површина од 120.000 квадратни метри, таа е една од најголемите германски концертни сали и 54-та највисока зграда во Германија.

Централното подрачје ја вклучува и националната ознака „Д“ за земјата издавач, Сојузна Република Германија, годината на ковање 2023 година, различниот белег на ковачницата, буквите „ХАМБУРГ“ и иницијалите на уметникот.

На надворешниот прстен на националната страна се наредени дванаесетте ѕвезди.

Европската страна одговара на заедничката вредност на монетата од 2 евра наменета за оптек што се користи од 2007 година. На неа е прикажана карта на Европа без национални граници.

Техничките параметри на комеморативната монета од 2 евра кореспондираат со оние на „нормалната“ монета во тираж од 2 евра.

На работ на германската комеморативна монета се изгравирани зборовите „ЕДИНСТВО, ПРАВДА И СЛОБОДА“ и стилизиран федерален орел.

Останато

Синдикатот на Халкбанк АД Скопје со општествено одговорна акција за донирање

Објавено

на

Во организација на Синдикатот на Халкбанк АД Скопје, вработените донираа облека, храна и постелнини за социјално ранливи семејства. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Економски факултет-Скопје свечено ги промовираше дипломираните студенти за академската 2022/2023 година

Објавено

на

Во Аулата на Економски факултет-Скопје се одржа свечената церемонија на која беа промовирани дипломираните студенти на прв циклус на студии за академската 2022/2023 година.

(more…)

Продолжи со читање

Останато

Реизбран Управниот одбор на КаСис АД

Објавено

на

Надзорниот Одбор на единствениот македонски процесор од областа на картичното работење, електронска трговија и сертифицирано биро за персонализација на картички КаСис АД повторно му ја даде довербата на актуелниот Управен одбор. г-ѓа Филомена Пљаковска – Аспровска, претседател и Главен извршен директор, г-ѓа Лидија Вучидолова – Богоевска, член и извршен директор и г-дин Дамјан Андоновски, член и извршен директор во наредните четири години ќе бидат на чело на компанијата која бележи континуиран раст во земјата и сигурно се пробива на пазарите во регионот.  (more…)

Продолжи со читање

Популарно