Connect with us

Криптовалути

На што се заснова успехот на дигиталните пари?

Објавено

на

Трета година по ред, биткоинот, како најпозната криптовалута во светот, значително ја надмина заработката што можеше да се постигне со пласирање пари во алтернативни видови инвестиции. Во 2021 година, биткоинот донесе принос од речиси 60 проценти, што е поголема заработка во споредба со рекордниот скок на цената на суровата нафта, индексите на американските или германските акции. Разликата е уште поизразена во однос на видовите средства кои претрпеа загуби минатата година, како што се американските корпоративни и државни должнички хартии од вредност, злато или сребро.

На што се заснова вистинскиот успех на криптовалутите и дали има реални пресметки за скокот на вредноста на биткоинот во последните три години од 1.100 проценти?

Биткоинот е прилично револуционерна форма на дигитални пари што овозможува децентрализирани трансакции врз основа на јасно дефиниран математички протокол. Вака поставениот систем ги регистрира трансакциите помеѓу корисниците преку криптографија и дигитален потпис и на тој начин ја штити приватноста на учесниците. Фактот што криптовалутите не се контролирани од ниту еден вид регулатор, како што е централната банка, доведе до нивна голема привлечност, особено во последните години кога државите и централните банки интензивно го злоупотребуваат својот монопол на издавање пари и носат негативни последици (негативни каматни стапки, задолженост, инфлација).

Се разбира, многу подобра реклама за биткоинот и другите криптовалути, од очигледната злоупотреба на државните пари даде нивната ненадејна пазарна вредност од неколку стотици или дури илјадници проценки. Силната потреба на инвеститорите да не пропуштат профит е секако важна компонента во градењето на пазарната вредност на кој било вид стока или финансиски инструмент, но нивниот раст од не помалку од илјада проценки не може да биде доказ дека е преценет или создава инвестициски меур, соопшти „Бизнис и финансии”.

Меѓутоа, кога зборуваме за вреднување, тука започнуваат проблемите за биткоинот и другите криптовалути. За разлика од акциите и обврзниците, кои може релативно лесно да се вреднуваат врз основа на проценката на сегашната вредност на нивните очекувани, идни парични текови, криптовалутите не произведуваат никаков готовински тек, па затоа таквите проценки тешко можат да бидат корисни. Вреднувањето на криптовалутите би можело да се врши врз основа на претпоставката за нивно прифаќање во иднина, или на мапата на корисници на глобалните пари или како воспоставен чувар на вредноста на имотот, што е функција која традиционално ја извршува златото и другите благородни метали.

Навистина, падот на цената на златото од средината на 2020 година, кога немаше индикации за крај на пандемијата, во голема мера се должи на преминот на инвеститорите кон „дигитално злато“ како што во последно време се почесто се нарекуваат криптовалутите. Фактот што криптовалутите ги немаат карактеристиките на златото како што е реткоста (има многу криптовалути) и конзистентноста што златото ја докажала и докажува со векови останале под превезот на ненормални заработувачки што ги донеле криптовалутите. Значи, криптовалутите во моментов успешно ја играат улогата на чувари (ја зголемуваат) вредноста на имотот, пренесува порталот.

Кога станува збор за замена на традиционалните пари, малку е веројатно дека во овој тригодишен период на проширување на вредноста на биткоинот, имало значителни промени ако не ги сметаме шпекулативните маневри на основачите на „Тесла”, Илон Маск и слични корпоративни гуруа. Нестабилноста во движењето на вредностите на криптовалутите, бавноста и не толку малите трошоци во реализацијата на трансакциите продолжуваат да го попречуваат растот на сообраќајот на мрежата на биткоин доколку ги игнорираме нелегалните трансакции.

Ако на овие слабости на криптовалутите во извршувањето на основните функции на парите (златото) се додадат и големите ризици од дејствувањето на државите (можна забрана, воведување даноци и сл.), сепак останува прашањето, како дојде до оваа експанзија? Голем дел од одговорот секако лежи во севкупниот раст на пазарот на финансиски инструменти и стоки во вистинска поплава на ликвидност по масивните монетарни и фискални стимулации имплементирани во клучните глобални економии. Пазарната капитализација (вредност) на сите криптовалути е далеку помала од вредноста на најголемата компанија во светот (Apple), па затоа изобилството на ликвидност многу лесно доведе до раст на овој не толку голем пазар.

Затоа, овогодинешниот пресврт во монетарната политика на ФЕД и другите највлијателни централни банки ќе биде клучен тест за одржување на вредноста на биткоинот и другите криптовалути. Во инвестициско опкружување каде што депозитите и државните обврзници ќе донесат опипливи профити, ќе биде многу полесно криптовалутите да се класифицираат според нивниот квалитет, а со тоа конечно ќе го добиеме одговорот на вечното прашање – Дали ќе пукне големиот инвестициски меур што не е невообичаен во човечката историја или ќе ги издигне криптовалутите на едно уште повисоко ниво и ќе ги направи трајни инструменти за инвестиции и чување на вредноста на имотот.

Криптовалути

South Side Cocktail Bar – првиот крипто бар во Македонија

Објавено

на

South Side Cocktail Bar е прв и единствен крипто коктел бар во Македонија, сместен во срцето на Струмица и место коешто има за цел да ја промовира крипто културата во Македонија и да ги едуцира луѓето за можностите што ги носи крипто светот. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Бил Гејтс: Криптовалутите се измама за будали

Објавено

на

Американскиот милијардер Бил Гејтс не е фан на криптовалутите и NFT. Основачот на „Microsoft” на конференцијата „TechCrunch” изјави дека криптовалутите се една голема измама. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

ЦРН ДЕН ЗА КРИПТОВАЛУТИТЕ – Биткоинот на најниско ниво од декември 2020 година

Објавено

на

Биткоинот во текот на вчерашниот ден падна на најниско ниво дури од декември 2020 година, бидејќи падот на берзите продолжува крајно негативно да влијае и на криптовалутите, чие тргување ги следи таканаречените поризични средства, како што се акциите на технолошките компании. (more…)

Продолжи со читање


Популарно