Connect with us

Странски банки

На американските банки не им е дозволено да зголемуваат дивиденди

Објавено

на

Акциите на американските банки беа под притисок во текот на изминатата недела.

Акциите на „Goldman Sachs” се намалија значително, за повеќе од осум проценти. Федералните резерви на САД одлучија дека комерцијалните банки мора да ја зајакнат својата капитална основа со цел да го олеснат кредитирањето на компаниите во оваа пандемија при потешкотии во работењето.

Покрај тоа, на банките нема да им биде дозволено да ги откупуваат сопствените акции во третиот квартал, ниту ќе им биде дозволено да зголемуваат дивиденди, а таа одлука секако ги обесхрабрува инвеститорите на банкарските акции.

Федералните резерви на САД, исто така, објави резултати од стрес-тестот. Повеќето американски банки се соодветно подготвени за рецесија во форма на буквите „U” и „W”, се вели во извештајот.

Странски банки

Светска банка: Јавниот долг драстично се зголемува бидејќи македонската економија силно е погодена од Ковид-19

Објавено

на

Светската банка не е загрижена за зголемувањето на јавниот долг во земјата. Оттаму истакнуваат дека иако јавниот долг за една година се зголемил за 10 – 11% од БДП и проценуваат годинава да достигне до 61.6% од БДП, сепак очекуваат дека буџетската дупка ледната година ќе се намали. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Кина им подели по 25 евра на граѓаните на Шенжен за популаризација на дигиталната валута

Објавено

на

Кинеските власти на 50.000 жители на Шенжен избрани по случаен избор им поделија дигитални валути во вредност од 10 милиони јуани, што е еднакво на околу 25 евра по лице. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Французинката Одил Рено-Басо е нова директорка на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР)

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) ја избра денеска Французинката Одил Рено-Басо за нова директорка, на своето Генерално собрание кое се одржува виртуелно поради пандемијата на Ковид-19. (more…)

Продолжи со читање

Популарно