Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Останато

Најтргувани акции за јануари се акциите на Комерцијална банка, Алкалоид и Макпетрол

Објавено

на

Македонска берза го објави Месечниот статистички билтен за јануари 2019 година. Според податоците од извештајот, за периодот од 01.01.-31.01.2019 година вкупниот промет изнесувал 489.310.274 денари и е намален во однос на декември 2018 година за 24,63%.

Класичното тргување изнесува 257.475.051 денари и е намалено во однос на декември за 12,97%, кога изнесувало 295.846.210.

Во класичното тргување истргувани се акции во вредност од 252.860.997 денари и обврзници во вредност од 4.614.054 денари.

Просечниот дневен промет изнесувал 12.260.717 денари или просечно по 62 трансакции на ден.

Блок трансакциите во јануари изнесувале 201.888.437 денари и се зголемени за 89,25% во однос на декември претходната година.

Бројот на трансакции во јануари изнесува 1.304 и бележи намалување за 6,25% во однос на декември 2018 година, кога вкупниот број на транксации бил 1.391.

Најтргувани акции на официјалниот пазар за првиот месец од годината се акциите на Комерцијална банка АД Скопје, потоа следат акциите на Алкалоид АД Скопје, а  акциите на Макпетрол АД Скопје трети најтргувани акции во јануари.

Најголем дел од прометот зафаќаат акциите на Комерцијална банка АД Скопје со 284 трансакции и 29,56% учество. Кај Алкалоид се реализирани 208 трансакции или 24,17% од вкупниот промет, додека пак кај Макпетрол се реализирани 152 трансакции или 11,46% учество во вкупниот промет.

Останато

КД Фондови се ребрендираше во Генерали Инвестментс

Објавено

на

Друштвото за управување со инвестициски фондови КД Фондови се ребрендираше во Генерали Инвестментс. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Ангеловска: ММФ два пати ја зголемува проекцијата за раст на македонската економија, во услови кога ја намалува оценката за глобалната економија

Објавено

на

Во услови кога Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ја намалува проекцијата за глобалниот раст, по втор пат годинава ја зголемува проекцијата за растот на македонската економија. Ова значи дека  изгледите за растот на македонската економија се добри, а уште побитно е дека зборуваме за раст кој се должи на добри резултати во сите економски сектори, рече во интервју за Гласот на Америка, министерката за финансии Нина Ангеловска, која учествува на Годишните средби на Светска банка  и ММФ во Вашингтон. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Ангеловска-МекДауел: ЕИБ ќе финансира околу 80 милиони евра за изградба на Пречистителна станица Скопје

Објавено

на

Со околу 80 милиони евра Европската инвестициска банка (ЕИБ) ќе влезе во финансирањето на Пречистителна станица за отпадни води Скопје. Од овие средства околку 10 милиони ќе бидат грант средства од ЕИБ. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange