Connect with us

Форекс

Најтргувани акциите на ТТК Банка и Мермерен комбинат Прилеп, еврото со вредност од 61.6142 денари

Објавено

на

На последниот ден за тргување на македонската берза најтргувани беа акциите на Мермерен комбинат АД Прилеп, кои забележаа раст од солидни 2,96 проценти, пред акциите на ТТК Банка АД Скопје кои забележаа раст од 1,53%.

Минимален пораст имаше и кај акциите на Гранит АД Скопје од 0,23%, како и кај акциите на Макпетрол АД Скопје кои ја зголемија својата вредност за минимални 0,10%.

Покрај растот, имаше и компании кои забележаа пад на вредноста на акциите, а најпогодена од падот на вредноста на акциите беше Тетекс АД Тетово, чиишто акции ја намалија својата вредност за 3,11%. Акцијата на текстилната компанија Тетекс АД Тетово последниве денови е крајно флуктуирачка поради објавата за престанокот со работа.

Пад на вредноста на акциите забележаа и УНИБанка АД Скопје, Алкалоид АД Скопје и Комерцијална банка АД Скопје.

Според официјалниот среден курс на Народната банка на Македонија, денеска денарот спрема еврото има вредност од 61.6142 денари.

Курсот на денарот спрема доларот е на ниво од 56.6984 денари, британската фунта изнесува 73.8957 денари, додека пак швајцарскиот франк е 57.9462 денари.

Форекс

Акциите на берза повторно во пораст, еврото со вредност од 61.4977 денари

Објавено

на

По вчерашниот пад на акциите, пазарот на капитал во Северна Македонија повторно доживува раст на вредноста што најмногу се гледа со движењето на индексот МБИ10 на Македонска берза кој ги содржи десетте најликвидни хартии од вредност на котираните акционерски друштва. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Банката на Англија ја лансираше најбезбедната банкнота досега

Објавено

на

Нова банкнота во апоени од 20 фунти со ликот на уметникот Вилијам Тарнер ќе се појави од утре во банкоматите и платниот промет во Велика Британија. Оваа банкнота е прогласена за „најбезбедна банкнота досега“. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Пад на акциите на Македонска берза, еврото со вредност од 61.5157 денари

Објавено

на

Пазарот на капитал во Северна Македонија доживува големи флуктуации, па така акциите кои котираат на Македонска берза еден ден ја зголемуваат својата вредност, а веќе наредниот истата се намалува за одреден процент. По неколкудневниот раст, акциите бележат пад на вредноста, а тоа најмногу се гледа со движењето на индексот МБИ10 на Македонска берза кој ги содржи десетте најликвидни хартии од вредност на котираните акционерски друштва. (more…)

Продолжи со читање

Популарно