Connect with us

Форекс

Најслаба вредност на европската валута во однос на доларот во изминатите 20 години

Објавено

на

На пазарот на валути во моментов едно евро вреди колку еден долар, што е најслаба вредност на европската валута во изминатите 20 години, а тоа е одраз на внимателноста на светскиот пазар на капитал, кога станува збор за состојбата во еврозоната, бидејќи Европа е многу потешко погодена со тешкотиите при снабдување енергија од САД, објави германската медиумска куќа „Deutsche welle”.

Како што се прецизира, за нијанса еврото и понатаму е минимално појјако од доларот, затоа што за едно евро се добива 1,0011 долари, додека апсолутно најнискиот крус беше неодамна по воведувањето на заедничката европска валута, во почетокот на мај 2001 година, кога еврото вредеше 83,8 американски центи.

И покрај значајни поскапувања, Европската централна банка заостанува зад мерките на другите земји. Па така, референтната каматна стапка беше подигната не само од американската банка ФЕД, туку и од Велика Британија и Швајцарија.

Затоа вредноста на еврото опаѓа веќе со седмици, не само во однос на американскиот долар, туку и на кинескиот јуан и на другите светски валути.

Но, како што наведува „Deutsche welle”, не се случува ништо драматично, бидејќи нема сериозни потешкотии во европската економија.

Форекс

Македонска берза стана полноправна членка на Федерацијата на Евроазиски берзи (FEAS)

Објавено

на

На седницата на Одборот на Федерацијата на Евроазиски берзи, одржана на 28.10.2022 година, одобрен е приемот на Македонска берза АД Скопје како полноправна членка на Федерацијата. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Доларот се повеќе ја зголемува својата вредност – Колку чини во моментов?

Објавено

на

Во центарот на светските случувања е растот на американскиот долар и глобалните каматни стапки. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Доларот со секој нов ден ја зголемува својата вредност!

Објавено

на

На девизниот пазар вредноста на доларот во однос на кошницата валути се движи блиску до највисоките нивоа во последните 20 години. (more…)

Продолжи со читање

Популарно