Connect with us

Анализи

Најпреценети и најпотценети валути

Објавено

на

Кинескиот јуан, според методологијата за пресметување на вредноста на валутите на Дојче банк, во моментов е најскапоцената валута во светот.

Нивниот метод ја комбинира валидноста на вредноста во капиталните и трговските текови (вклучувајќи го и паритетот на куповната моќ), што, според нив, обезбедува поцелосна слика од проценката на секој од овие показатели. Дојче Банк уверува дека нивната методологија дава добар увид во прогнозите за идните долгорочни валутни вредности, пишува српскиот Вечерен лист.

По јуанот, највредните валути се тајландскиот Бахт, јужнокорејскиот Вон и чешка Круна. Меѓу неоправданите собири се американскиот долар и еврото. На другиот крај од спектарот, најевтина и најпотценета е турската лира, мексиканските и колумбиските пезоси, а е ефтини се и шведска круна, британската фунта и швајцарскиот франк.

Анализи

Јавен повик за учество на Собрание на акционери на Стопанска банка а.д. Битола

Објавено

на

Врз основа на членовите 48 и 49 од Статутот на Стопанска банка а.д. Битола, а согласно Одлуката на Надзорниот одбор од 31.01.2019 година за свикување на Собрание на акционери, СТОПАНСКА БАНКА а.д. БИТОЛА (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Подготвени ли се банките во Македонија за имплементирање на двојазичноста?

Објавено

на

Од моментот на стапување во сила на Законот за јазици, албанскиот јазик ќе добие проширена употреба. Покрај македонскиот, во институциите службен јазик станува и албанскиот, што ќе се применува во комуникацијата, употребата и примената во сите постапки на граѓаните.

(more…)

Продолжи со читање

Анализи

Банки vs. Финтек компании: Кој ќе победи?

Објавено

на

Дигитализацијата зема се поголем замав, притоа рапидно развивајќи се, но како “FinTech” компаниите се справуваат во споредба со големите традиционални банки?

Додека голем број банки се уште се потпираат на постоечките рачни процеси, многу “FinTech” компании ја прифаќаат моќта на вештачката интелигенција за справување со финансиските предизвици.

“Revolut” и “ClauseMatch”, организираа панел дискусии со водечките “FinTech” компании и банки, каде што ќе се прикажат некои од најновите технологии и ќе се дискутираат иновативни стратегии.

Експертите на панелот ќе разговараат за:

✅ Кој е поблиску до усогласеност – банки или “FinTech” компании?
✅ Улогата на технологијата: Колку може да се автоматизира? Што треба да се автоматизира, а што никогаш не треба да се автоматизира?
✅ Што мислат регулаторите за горенаведеното?

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange