Connect with us

Анализи

НАЈПОВОЛЕН СТАНБЕН КРЕДИТ: Анализиран износ – 30.000 евра, Рок на отплата – 15, 20 и 25 години

Објавено

на

Секоја банка нуди свои карактеристичен производ, притоа колку повеќе банки се присутни на пазарот, толку поразлична е понудата за станбени кредити. Секоја банка се обидува да понуди некоја поволност за сопствениот производ.

Она што е навистина корисно во изборот на најповолниот станбен кредит e да се внимава на каматната стапка, да се земат предвид поволностите кои ги нуди банката во која примате плата и истражете кои од банките нудат и друг вид олеснувања (без административни трошоци и трошоци за одобрување, промотивен период за плаќање на нотарски трошоци од страна на банката, дали градежната компанија која го продава станот има склучено договор со некоја банка, итн).

Во продолжение ви ја презентираме целосната понуда на станбени кредити од страна на сите 14 банки во Македонија.

 

Податоци за анализа: износ на рата и вкупен износ на камата за целиот период на отплата.

Предефинирани карактеристики

Износ: 30.000 евра

Рок на отплата: 15 години

Податоци за анализа: износ на рата и вкупен износ на камата за целиот период на отплата.

Предефинирани карактеристики

Износ: 30.000 евра

Рок на отплата: 20 години

Податоци за анализа: износ на рата и вкупен износ на камата за целиот период на отплата.

Предефинирани карактеристики

Износ: 30.000 евра

Рок на отплата: 25 години

КУПИ КУЌА КУПИ СТАН

Во целосната понуда за станбени кредити како извесна поволност се издвојуваат и проектите „Купи куќа, купи стан” и „Купи куќа за млади” – субвенционираните станбени кредити. Сите банки кои се дел од овој проект ги нудат истите услови – камата од 2,90% за првите три години и 3,90% за следните две години, со што по истекот на петтата година, банките го задржуваат правото да вршат корекција на каматната стапка согласно нивните интерни понуди за станбени кредити.

Во продолжение ви ги презентираме каматните стапки кои важат во моментов по истекот на 5-тата година во сите осум банки кои се дел од проектот „Купи куќа, купи стан”.

  1. Шпаркасе Банка Македонија (6,20%)
  2. Стопанска банка а.д. Битола (6,90%)
  3. ТТК Банка (6,90%)
  4. Стопанска Банка АД – Скопје (6,17%)
  5. НЛБ Банка (5,50%)
  6. Силк Роуд Банка (6,40%)
  7. Охридска банка (нема достапен податок)
  8. ПроКредит Банка (нема достапен податок)

Последните години се бележи се поголема побарувачка на станбените кредити, што од една страна се должи на големата градежна експанзија во Скопје, но и во другите градови во Северна Македонија, како и на поволните услови за финансирање и рефинансирање на станбените кредити од страна на банките во нашата земја. Големата побарувачка за станбени кредити ги раздвижи и банките, кои континуирано ги прилагодуваат своите понуди со цел да придобијат нови клиенти.

НАПОМЕНА: Податоците за каматни стапки и останати трошоци за станбените кредити се генерирани од веб страните на вкупно 14 банки во Република Северна Македонија. Истите служан исклучиво за информирање на читателите на Банкарство.мк  и податоците кои се прикажани имаат исклучиво информативен карактер, односно истите не се официјален став на Банкарство.мк.

Банките го задржуваат правото да ги менуваат карактеристиките на производите кои се предмет на анализа.

Текстот е последно ажуриран на 21 март 2020 година.

Анализи

И не е се така розово во поволностите на банките – ќе пресметуваат камата за грејс периодот

Објавено

на

Деновиве е актуелна мерката за мораториум на кредитните изложености во банките, односно народски кажано банките им ги стопираат плаќањата на своите клиенти физички лица за период од 3 до 6 месеци. Првично, оваа мерка изгледа одлично поготово за дел од клиентите кои во моментов се најзасегнати од моменталната кризна состојба предизвикана од коронавирусот. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: Банките ќе пресметуваат камата додека трае грејс периодот за отплата на долговите

Објавено

на

По донесувањето на уредбата од страна на Владата на РСМ, изработена од Министерството за финансии и Народната банка со која се овозможува побрза и поедноставна промена на договорните услови за кредитите на засегнатите граѓани и фирми, банките започнаа со објавување на своите понуди до клиентите.

(more…)

Продолжи со читање

Анализи

НАЈПОВОЛЕН ПОТРОШУВАЧКИ КРЕДИТ: Анализиран износ – 300.000 денари, Рок на отплата – 60 месеци

Објавено

на

 

Потрошувачкиот кредит во секоја банка содржи специфичности согласно деловната политика на банката. При изборот на најсоодветен потрошувачки кредит обрнете внимание на висината на каматна стапка (во фиксен и во променлив период), максималниот износ на кредит, рокот на отплата и трошоците кои произлегуваат од кредитната апликација изразени во износ или процент. (more…)

Продолжи со читање

Популарно