Connect with us

Анализи

Најосамениот банкомат на светот се наоѓа на Антарктикот

Објавено

на

И покрај исклучиво ниските температури, фосилните остатоци од слоновите и месеците на трајна темнина, Антарктикот сѐ уште е место каде што парите се важни. Тоа го знае и банката Велс Фарго.

Банкарскиот конгломерат инсталирал банкомат (ATM) уште во 1998 година во станицата МекМердо, најголемиот научен центар на континентот. Во зависност од сезоната, популацијата на МекМердо се движи од 250 до повеќе од 1000. И како и секоја мала заедница, трговијата е клучна. Со цел да се поткрепат кафетериите, општите продавници, баровите или поштата, парите се разменуваат во кругот на населеното место, односно функционира т.н. затворена економија. Некои места прифаќаат само готовина; други прифаќаат и платежна картичка, но тешко е да се плати со истата кога ви се потребни само неколку производи.

Но, што се случува ако има дефект на банкоматот во време кога летовите се ретки поради временските услови?

Според портпаролот на Велс Фарго, Кристофер Дал, компанијата го обучува вработените во МекМордо да прават едноставни поправки; уште поважно е дека на локацијата има и втор банкомат кој може да се користи за делови. “Секои две години, двете машини се сервисираат и се доближуваат до најновата технологија“, вели тој.

Интересно е да се размисли, кои би биле последиците ако некој ги има финансиските ресурси за да го надмине дневниот лимит за повлекување на банкоматот и на тој начин ја уништи економијата на целиот континент.

Тоа е интересно“, вели Дал. “Од безбедносни причини, ние не можеме да споделиме колку пари се наоѓаат во машината или други сродни информации.”

Анализи

Кои се околностите за спојување на Дојче Банк и Комерцбанк?

Објавено

на

Не е само политичкиот пејзаж на Германија што гледа пресврт. Сега се чини дека германската влада е подготвена да го санкционира спојувањето помеѓу две од нејзините некогаш големи банкарски сили, Дојче банк и Комерцбанк. Ова се чини дека е потег за да се осигури дека Германија може да тврди дека има еден финансиски играч кој може да обезбеди доволно финансиска поддршка на германските компании дома, а особено во странство. Ова е идеја оптоварена со опасност. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Кој ќе биде најоштетен од воведувањето на прогресивниот данок?

Објавено

на

Повеќе од една деценија во Македонија се употребува рамниот данок. Но, дали го постигна ефектот кој што се очекуваше? Воведен под велот на рамноправност за сите граѓани, всушност го постигна спротивното односно продлабочување на јазот помеѓу богатите и сиромашните. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Банкарската индустрија не е подготвена за новата ера на маркетинг

Објавено

на

Извештајот за Водич за Финансиски маркетинг во 2018 година, спонзориран од Deluxe, е најдобриот ресурс на индустријата за да се разбере распределбата на буџетите, приоритизацијата на стратегиите и предизвиците со кои се соочуваат финансиските пазари на глобално ниво. За прв пат овој извештај, исто така, обезбедува разбирање на алатките за дигитален маркетинг што се користат од страна на финансиските институции за да се подобри насочувањето, да се автоматизира испораката и да се генерираат подобри резултати. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange