Connect with us

Останато

Најмоќните жени во банкарскиот сектор за 2017

Објавено

на

Најмоќните жени во банкарството ги преобликуваат не само нивните институции, туку и нивната индустрија. И секоја го прави тоа на свој уникатен начин. Американскиот портал, The American Banker, секоја година прави листа на намоќните банкарки.

Кети Бесант, главен оперативен и технолошки директор на Банката на Америка е на врвот на нашето рангирање оваа година, како одраз на зголемената важност на технологијата во деловната стратегија во целото банкарство и нејзиното раководство за прашања кои се клучни за начинот на адаптација на индустријата на дигиталната револуција.

Кети Бесант

Елен Алемани е познато лице во банкарскиот сектор. Иако неколку години се одвои од банкарството, се враќа како претседател и извршен директор на CITI Group.

Надита Бакши ја започнува својата втора година како претседател и извршен директор на Банката на Западот, единица на францускиот банкарски гигант БНП Парибас.

Хана Гроув, Тереза ​​Таннер и Бет Џонсон исто така се новодојдени во најмоќната женска ранг-листа. Таннер,  главен административен офицер и заменик претседател  на Fifth Third Bank , го надгледува брендирањето, новите рекламни кампањи и бенефициите за новите вработените. Но, можеби најинтересно е како таа ја предводеше единствената иницијатива која има за цел да ги задржи новите мајки да не ја напуштат компанијата – која нуди бесплатна помош за бремените вработени и оние со деца до една година. Одлуката да им се помогне на новите мајки беше одговор на реалноста дека жените честопати се откажуваат од работaта за да се грижат околу нивните деца.

Тереза Таннер

Џонсон е главен маркетинг офицер и раководител на стратегијата за потрошувачи за новата Независна Граѓанска Финансиска Групација, каде што гради база на податоци за да ги подобри услугите кон клиентите.

Во рангирањето, исто така, се наоѓаат долгогодишните познати имиња како што се Маријан Езеро и Санди О’Коннор од JPMorgan Chase, Барбара Дезоер и Џејн Фрејзер од Ситигруп и Дајан Рејес од ХСБЦ.

 

Останато

Договорот на ОПЕК ја дига цената на нафтата

Објавено

на

Цената на нафтата на светскиот пазар драматично се зголеми по веста дека ОПЕК во Виена одлучи да го зголеми производството на стратешки суровини во количини многу под претходниот најава на Саудиска Арабија, како и од очекувањата на берзата. Барел се зголемува за 3% по веста дека картелот го зголемува производството на нафта за само 600.000 барели дневно.

Брент Северно-атлантската нафта (“Brent”) порасна за 2,29 долари односно на 75,34 долари (3,1 %) пред да падне на 74,60 долари. Нафтеното барел во Тексас се зголеми за 1,90 долари – на 67,44 долари. Порастот на цените се должеше на вознемиреноста на берзата што, како резултат на растот на побарувачката и закрепнувањето на економијата, годинава може да резултира со дефицит на нафта на светскиот пазар, поради одлуката на ОПЕК да ги зголеми испораките за само 0,5%.

Русија, лидерот на сојузот на 11 петрохемиски производи кои се дел од ОПЕК на крајот од 2016 година, постигнаа историски договор за заедничко “вртење на славините„до крајот на 2018 година, се заложија за зголемување од околу 1,5 милиони барели дневно пред состанокот во Виена.

Продолжи со читање

Останато

19.000$ изедени од стаорец

Објавено

на

Сеуште не е утврдено дали еден или или повеќе злосторници го извршиле кривичното дело, но во североисточна Индија забележан е интересен случај. Имено, банкомат бил “изеден„ од стаорец во вредност од 19.000 долари.

Кога полицијата заедно со претставниците на банката дошле на местото на настанот, еден од “злосторниците„ бил пронајден во банкоматот заедно со изедените банкноти. Наводно стаорецот влегол во банкоматот преку дупка за кабли.

Денес, во индискиот град Тинсукиа, официјално започнува истрага за немилиот настан.

Продолжи со читање

Останато

Економијата на Полска

Објавено

на

Полската економска слобода е 68,5, што ја прави 45-то најслободна во според индексирањето за 2018 година. Неговиот вкупен резултат се зголеми за 0,2 поени, со подобрена фискална стабилност и слобода на трудот, што го надмина падот на владиниот интегритет. Полска е рангирана на 21 место меѓу 44 земји во регионот на Европа, а нејзиниот вкупен резултат е под регионалниот просек, но над светскиот просек.

Приоритизацијата на трошоците за социјална помош ги поттикна инвеститорите да ги намалат проекциите за економски раст во Полска за следните неколку години. Минатите структурни реформи, како што се трговската либерализација, ниските корпоративни даноци и пријателското регулаторно опкружување, ја олеснија транзицијата кон пазарно ориентирана економија. Преостанатите системски предизвици вклучуваат недостатоци во патната и железничката инфраструктура, строгите работни односи, слабиот комерцијален судски систем, владината бирократија и оптоварениот даночен систем за претприемачи. Исто така, потребни се реформи за да се поткрепи независноста на судството и да се намалат можностите за корупција.

Трговијата е исклучително важна за полската економија; комбинираната вредност на извозот и увозот изнесува 101% од БДП. Просечната применлива тарифа изнесува 1,6%. Општо земено, владините политики нема значително да влијаат на странските инвестиции.

Зголемениот банкарски сектор стана поконкурентен, а пазарите на капитал се прошируваат. Најпознати банки се: УниКредит, Сантандер и ИНГ Груп.

 

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange